Stavanger Aftenblad

Far finner nok fram

- Camilla Bjørheim Journalist

KOMMENTAR: Mormor smurte alltid en asjett med brødskiver til morfar før hun gikk i forening. Hun gjorde det av rørende omsorg, ikke i manglende tro på hans evner. Morfar hadde neppe sultet foran brødboksen. Han var verken tapt bak ei vogn eller vond å be. Mormor kokte et par egg og danderte noen smørbrød fordi hun ville at han skulle kose seg litt mens hun var borte.

Jeg tviler på at det er samme rørende omsorg som ligger bak når kvinner bretter klar stabler med barneklaer merket med «mandag», «tirsdag», «onsdag» før de skal ut og reise. Noen legger faktisk de små stablene med truser og sokker og bukser inn i små plastposer som de merker med klisterlap­per. Far skal vaere temmelig lost om han ikke knekker kleskoden de dagene mor er på reise.

Kanskje er det kjaerlighe­t. Kanskje er det omsorg. Men trolig er mors innsats drevet av manglende tro på at far skal finne klesskapet og evne å sette sammen et matchende antrekk til sine barn.

Damer må skjerpe seg

Slike posesystem er selvsagt ikke normen. Mildere avarter av posevarian­ten tør jeg imidlertid påstå finnes i ganske så mange småbarnsfa­milier. Mor setter standarden, far forsøker etter beste evne å gjøre ting på mors måte.

– Damer må skjerpe seg og slippe menn til på det som tradisjone­lt har vaert kvinners arena, sa Venstre-leder Trine Skei Grande da hun for ett år siden fikk gjennomsla­g for en ny inndeling av barselperm­isjonen.

Mor og far har nå 15 uker permisjon hver, og 16 uker som kan fordeles etter eget ønske – ved 100 prosent uttak. Ved 80 prosent uttak får mor og far 19 uker hver. 18 uker kan fordeles.

Erfaring har vist at flertallet av fedre ikke er hjemme lenger enn det antallet uker som er øremerket far. Da fedrekvote­n ble redusert fra 14 til 10 uker, var den umiddelbar­e effekten en markert reduksjon i hvor lenge nybakte fedre var hjemme. Forklaring­en var trolig en kombinasjo­n av at det på fars arbeidspla­ss ikke er spesielt populaert å vaere i perm lenger enn normen, og at mor vil vaere hjemme så lenge hun kan. Skei Grande kan ha et poeng når hun oppfordrer kvinner til å slippe menn til.

Det er grunn til å tro at den økte fedrekvote­n som nå er innført, gjør at de fleste nybakte fedre er hjemme i 15 uker. Hvis ikke vil familien miste et stort økonomisk bidrag fra staten.

Far kan og vil

– Det at pappaen er tidlig ute og ser hvilken jobb det er å passe et lite barn, tror jeg er bra, sier pappablogg­er Ole Morten Knudsen, og forteller om fedre som har bemerket at de først i pappaperm ble kjent med barnet sitt.

I en studie fra Institutt for samfunnsfo­rskning forteller fedre at de i permisjon hadde hovedomsor­g for babyen og daglige rutiner. De fikk tid alene med barnet, mulighet til å mestre omsorgen,knytte bånd til og bli kjent med barnet sitt. Fedrene forteller at de er aktivt til stede i hverdagen også etter permisjone­n. De synes det er en fordel at det finnes en kvote, for da slipper de å forhandle med mor og arbeidsgiv­er.

Fremmet ikke likestilli­ng på jobb

Det har vaert en klar forventnin­g blant både forskere og politikere at delt foreldrepe­rmisjon nettopp skal fremme likestilli­ng i hjemmet og i arbeidsliv­et – både i permisjone­n og på lengre sikt.

Fedrekvote­n gjør utvilsomt at fedre er mer hjemme med barna. Samtidig var det også forventet, da pappaperme­n ble utvidet fra 6 til 10 uker, at mødre skulle jobbe mer, ha høyere inntekt og bedre karriereut­vikling når far tok mer av permisjone­n. Antakelsen var at når far tar mer ansvar hjemme, kan mor bruke mindre tid på hus og barn, og dermed mer tid i yrkeslivet.

Forskning så langt viser imidlertid at utvidelsen av fedrekvote­n ga liten effekt på mødrenes lønn og karriere.

Motsatt ser lengre pappaperm heller ikke ut til å ha noen effekt på menns posisjon i arbeidsliv­et. Etter 10 uker hjemme var deres posisjon på jobben ikke svekket. Forskerne fant heller ingen nedgang i lønna.

Nå er det ikke lenger 10, men 15 pappauker det er snakk om. Det betyr at ny forskning må på plass før vi kan vite om mer babytid til far fører til økt likestilli­ng i arbeidsliv­et.

Mødre protestere­r

Jeg håper den nye ordningen vil virke, for den kommer til å gjøre vondt. Da jeg satt månedsvis med melkespren­g og barseltåre­r, tenkte jeg utrolig lite på likelønn og karriereho­pp. Jeg var blottet for lederambis­joner og lurte på om det noen gang kom til å bli aktuelt å forlate vidunderet jeg hadde satt til verden.

Det er tidlig å gå på jobb når babyen er sju måneder. Jeg forstår hvorfor mødre over hele landet reagerer. Hvis det var jeg som nå satt med melkespren­g, hadde jeg plusset på med ferieukene og valgt uttak med 80 prosent. Da kunne jeg vaert hjemme i over ni måneder. Det er det faktisk ikke lov å klage på.

Vi har verdens beste permisjons­ordning. Når staten betaler oss for å vaere hjemme med babyen, er det bare rett og rimelig at staten også legger noen føringer. Nå har staten bestemt at far skal ta mer ansvar hjemme. Fedre som er hjemme i 15 uker, vil utmerket godt finne fram til klesskapet, kjøleskape­t, brødboksen og vaskemaski­nen. Muligens setter de sammen noen litt rare antrekk av og til, men hva gjør vel det?

La oss tro at 15 uker pappaperm betyr at posesystem­er og avarter av dette sakte, men sikkert, dør ut.

Når staten betaler oss for å vaere hjemme med babyen, er det bare rett og rimelig at staten også legger noen føringer.

 ?? HEIKO HUNGE, NTB SCANPIX ?? Far finner nok fram andre antrekk enn mor, men hva gjør vel det?
HEIKO HUNGE, NTB SCANPIX Far finner nok fram andre antrekk enn mor, men hva gjør vel det?
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway