Stavanger Aftenblad

Bjørner begeistrer store og små

-

STAVANGER: Store rovdyr fascinerer både store og små. I vinterferi­en kunne barn og voksne bli bedre kjent med bjørner på Stavanger museum.

Pernille Filippa Pettersen

Isbjørnen er faktisk brunbjørne­ns naermeste slektning. Og slektskape­t er så naert at vitenskape­n har diskuterer om isbjørnen faktisk er en egen art eller kun en underart av brunbjørn, ifølge Wikipedia. Isbjørnen er også den eneste bjørnearte­n som stort sett bare spiser animalsk føde (kjøtteter). Det kan naturlig nok henge sammen med at det ikke finnes så mye planter og baer der den lever.

Internasjo­nale isbjørndag­en Åshild Nordahl, teknisk assistent ved Stavanger museum, forteller at hun og kollega Camilla Olsen ønsker å laere barna mer om de store rovdyrene vi har i Norge, på en litt annerledes måte.

– Bjørnen er mye mer enn bare «bjørnen sover». Den er faktisk det største rovdyret vi har på det norske fastlandet. Derfor vil vi gjerne laere barna mer om bjørnen på en gøyal måte, sier Nordahl, som står bak ideen.

At akkurat bjørnen er i fokus, er ikke helt tilfeldig. – Onsdag er det den internasjo­nale isbjørndag­en, og det må vi nesten feire. Derfor har vi valgt å ha et bjørnetema for aktivitete­ne denne vinterferi­en.

Noah Pollard (5) har tatt turen til Stavanger museum sammen med bestemor og lillesøste­r Leah Pollard (3,5).

– Vi holder på å lage en isbjørnhal­e sammen, sier Noah, og peker opp på bestemor Elin Pollard, som er i full gang med å sy hale.

Elin Pollard forteller at hun gjerne ville ha med seg venninnen Kjersti Schibevaag på en hyggelig dag med barnebarna, og at museet ble et naturlig valg.

– Det er kjekt at vi kan gjøre noe gøy sammen i vinterferi­en. Både som venninner og sammen med barnebarna våre, sier hun.

– Vi har veldig lyst til at barnebarna våre skal bli kjent, slik at vi kan gjøre morsomme ting sammen senere også. Da er slike aktivitete­r veldig kjekke å dra på, sier Schibevaag.

Skryter av tilbudet

Med god hjelp fra pappa Bjarte Bøe, ble Theo Lustrup Bøe (7) førstemann ferdig med både ører og hale.

– Dette ble et slags fellespros­jekt, forteller Bjarte Bøe. Han skryter av aktivitets­tilbudet i Stavanger i vinterferi­en.

– Det er et fantastisk kulturtilb­ud for barn her i Stavanger denne uka. Saerlig på museene og på Sølvberget, og vi synes det er veldig kjekt å dra på aktivitete­r som dette. Museet er jo en veldig fin institusjo­n for både store og små, sier Bøe.

 ?? PERNILLE FILIPPA PETTERSEN ?? Bestemødre­ne Hennie Schibevaag, til venstre, og Elin Pollard hadde tatt med seg barnebarna til museet tirsdag. Her med Noah Pollard.
PERNILLE FILIPPA PETTERSEN Bestemødre­ne Hennie Schibevaag, til venstre, og Elin Pollard hadde tatt med seg barnebarna til museet tirsdag. Her med Noah Pollard.
 ?? PERNILLE FILIPPA PETTERSEN ?? Theo Lustrup Bøe (7) og pappa Bjarte Bøe laget både bjørneører og hale.
PERNILLE FILIPPA PETTERSEN Theo Lustrup Bøe (7) og pappa Bjarte Bøe laget både bjørneører og hale.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway