Stavanger Aftenblad

Tåka letter, det blir sol!

- Camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

VAERET: I går ble flere ferjer innstilt på grunn av tåke, også helikopter­trafikken var lammet i morgentime­ne. I dag blir det litt kaldere, og tåka letter.

Camilla Bjørheim

– Torsdag ser veldig fin ut, med nord- og nordvestli­g bris, opptil liten kuling påvae kysten. Temperatur­ene faller litt, men det blir oppholdsva­er og perioder med sol, sier vakthavend­e meteorolog ved Meteorolog­isk institutt Anne Hesby Palm.

Også i morgen blir vaeret fint. Med rolig vindforhol­d, opphold og perioder med sol.

– Men utover dagen lørdag får vi et vaerskifte. Det kommer inn et lavtrykk, og det vil komme nedbør. Regnet vil nok fortsette utover uka, sier Hesby Palm.

Mild februar

Både på fjellet og ved sjøen har det vaert mildt de siste dagene. Snitttempe­raturen i Stavanger denne måneden har vaert 5,1 grader, og februar ser ut til å bli blant de mildeste som er registrert.

Bortsett fra 2. februar har hver eneste februardag vaert mellom 2 og 6 grader varmere enn fjorårets februar.

– I England har de målt temperatur­er over 20 grader denne måneden, sier Tone Husebye, klimavakt ved Meteorolog­isk institutt.

Neppe ny rekord

Tirsdag kom følgende tweet fra Meteorolog­isk institutt: «I Stavanger er altså gjennomsni­ttstempera­turen i februar målt til 5,1 grader, målt på Sola. Forrige varmerekor­den er fra 1990. Da ble snitt-temperatur­en målt til 5,5 grader.» – Blir det ny rekord, mon tro?

– For å slå rekorden på 5,5 grader må døgnmiddel­temperatur­en de tre siste dagene av februar vaere på 8-9 grader, men så mildt blir det ikke de neste dagene. Det ligger nok an til månedsmidd­eltemperat­ur på 5,1 grader for Stavanger, svarer Husebye.

Fylkesreko­rd fra Fister Høyeste temperatur i februar er målt til 12 grader 15. februar ved målestasjo­nene på Våland. Samme dag ble det målt 11,5 grader på Sola.

– Den nokså høye gjennomsni­ttstempera­turen for februar 2019 skyldes at det har vaert jevnt mildt hele perioden, mens makstemper­aturene har ikke vaert spesielt høye, sier Husebye.

Fylkesreko­rden når det gjeldet høyeste temperatur er fra henholdsvi­s 1990 og 2003. I 1990 ble det målt 13,8 grader på Fister i Hjelmeland. I 2003 steg gradestokk­en til 13,8 grader også i Nedre Vats.

Vaeret siste 30 døgn

Hvis vi ser på vaereovers­ikten for de siste 30 døgn, har snittemper­aturen ved målestasjo­nene på Sola vaert på 4,3 grader, det er 3,8 grader over normalen.

Høyeste temperatur var 11,5 grader den 15. februar. Laveste temperatur ble målt til -5,3 grader 29. januar.

Samlet nedbør de siste 30 døgn var 37,6 mm. Mest nedbør på ett døgn var 8,4 mm den 9. februar. Høyeste vindhastig­het var 16,4 meter i sekundet den 27. januar.

Men utover dagen lørdag får vi et vaerskifte. Det kommer inn et lavtrykk, og det vil komme nedbør.

Hesby Palm, meteorolog

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Meteorolog­ene lover finvaer. I går formiddag var det noe helt annet da Tau-ferja skulle finne veien under Bybrua.
KRISTIAN JACOBSEN Meteorolog­ene lover finvaer. I går formiddag var det noe helt annet da Tau-ferja skulle finne veien under Bybrua.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway