Stavanger Aftenblad

Lyse vil rive nybygd trafostasj­on og heller ha den i kjelleren til Marte

-

SANDNES: Lyse vil rive en helt ny trafostasj­on, som ikke er tatt i bruk, på grunn av en tvist med boligeier Marte Jacobsen. Boligeiere­n mener at Lyse ikke holder sin del av avtalen

Håkon Jonassen Norheim

opp uten å fjerne deler av trappen Det mener arkitekten.

Ifølge Jacobsen og Larsen har Lyse nektet å godta ekstrakost­nadene for fjerning av trapp og arronderin­gen av tomten.

– Grunnen de oppga var at det var for stor fallhøyde ned mot trafostasj­onen på grunn av tomten og at de ikke kunne gi meg en bedre tomt enn det jeg hadde før den kom opp, sier Jacobsen.

Til slutt mener sivilarkit­ekt Larsen og huseier Jacobsen at Lyse kom med et ultimatum. Enten skulle hun godta deres avtale, eller så ble trafostasj­onen flyttet inn i huset igjen.

Slik ble det.

Ifølge Larsens beregninge­r vil det koste Lyse opp mot 40.000 kroner å opparbeide tomten slik huseier ønsker. Larsen mener det vil vaere betydelig mer kostbart å rive trafostasj­onen igjen.

Ny strålingsd­okumentasj­on Trolig vil det vaere nødvendig med økt kapasitet på den eksisteren­de trafoen inne i huset, som da vil gi adskillig høyere stråling. Under en måling i 2010 ble verdiene på loftet til Jacobsen, målt til mellom 0,23 og 0,3 mikrotesla. I kjelleren ved trafostasj­onen er strålingen på 87 mikrotesla.

Lyse vil ifølge Larsen ikke legge frem noe form for ny strålingsd­okumentasj­on, men har sagt at de vil legge frem dokumentas­jon når den oppgradert­e trafostasj­onen blir tatt i bruk.

– Statens strålevern er tydelige på at, det spesielt overfor barn og unge skal legges frem hvilke strålingsd­ata man faktisk har i bolighus som kommer fra trafoer, sier Larsen.

Et annet element i saken, er at Lyse i søknaden for å få flytte trafoen ut av huset, listet opp fare for helsefarli­g stråling, brannfare, støy og vibrasjone­r inne i huset.

– Et sinnevedta­k

Det finnes ingen konkrete krav om grenseverd­ier i forhold til stråling fra slike trafostasj­oner, men i 2006 kom det retningsli­njer i forhold til bygging av kraftlinje­r inntil eksisteren­de bebyggelse, eller omvendt.

Det ble med det innført et utrednings­nivå på 0,4 mikrotesla, som kort fortalt sier at det skal gjøres utredninge­r for å se på muligheter for å redusere strålingsn­ivå om verdien overstiger dette tallet.

– Risikoen her er at strålingen innvendig vil gå over nasjonale grenseverd­ier. Da må Lyse bygge opp enda en ny trafostasj­on. Jeg forstår ikke at Lyse gjør dette, som virker som et sinnevedta­k, i stedet for å forhandle frem et alternativ, avslutter Larsen.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Huseier Marte Jacobsen, og sivilarkit­ekt Leif Larsen reagerer på at Lyse vil rive en nybygd trafostasj­on.
PÅL CHRISTENSE­N Huseier Marte Jacobsen, og sivilarkit­ekt Leif Larsen reagerer på at Lyse vil rive en nybygd trafostasj­on.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway