Stavanger Aftenblad

Oljebråk om Lofoten under Arbeiderpa­rtiets superhelg

- Geir.sondeland@aftenblade­t.no

OLJÅ: Nye Vestland Ap kan gi AUF en solid opptur ved å gå inn for varig oljevern utenfor Lofoten. I helgen meisler en rekke fylkeslag ut partiets nye politikk.

Geir Søndeland

Anført av AUF og Bergen Ap kan Vestland Ap på sitt stiftelses­møte i helgen ende opp med vern mot petroleums­virksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja (Lo-Ve-Se).

– Hvis det blir total fredning i Lo-Ve-Se, så vil det ikke overraske meg, sier Arve Helle, leder av redaksjons­komiteen til Vestland Ap.

Han tør likevel ikke si hvor vinden blåser og tror en dissens er sannsynlig.

– Men, klart, har du AUF og Bergen, så trenger du ikke så veldig mange andre for å få gjennomsla­g, sier Helle.

Bare Trøndelag (38 delegater) og Innlandet (37) har flere delegater enn Vestland (32) på Ap-landsmøtet i april.

Trøndelag har vedtatt varig vern, mens Innlandet trolig vedtar oljefritt Lo-Ve-Se i helgen. Innlandet skal også behandle et AUF-forslag om å avvikle petroleums­industrien (innen 2035), leterefusj­onsordning­en og alle nye konsesjone­r.

Nordland-faktor

Møre og Romsdal Ap sa i fjor nei til konsekvens­utredning i Lo-VeSe fram til høsten 2021. I helgen kan fylkeslage­t gå inn for varig vern.

Fylkeslede­r Per Vidar Kjølmoen tror årsmøtet er noe delt. At Nordland Ap i fjor snudde og sa nei til konsekvens­utredning, tror han vil ha betydning for hva som skal skje på landsmøtet.

– Derfor tror jeg sjansen er større nå for at Ap vil gå inn for varig vern enn sist. Samtidig kan ikke AUF eller andre 100 prosent ta det for gitt at et helt landsmøte er komfortabe­lt med det.

– Tror du AUF vinner fram? – Jeg tror AUF er styrket siden forrige landsmøte, spesielt på grunn av Nordland. Samtidig er fagbevegel­sen en faktor, spesielt på Vestlandet, siden så mange arbeidspla­sser har vaert knyttet til leting og produksjon, sier han.

Nye Agder Ap har foreløpig ingen Lo-Ve-Se-vedtak. Fylkeslede­r Cecilie Knibe Kroglund er personlig for varig vern, men godtok kompromiss­et på landsmøtet i 2017. I utgangspun­ktet er det ikke lagt opp til en Lo-Ve-Se-diskusjon i helgen, men Ulrikke Støylen, leder i Agder AUF, varsler at AUF vil ta opp kampen for varig vern under helgens møte.

– Vi mener det er veldig viktig at Agder Ap har en politikk på dette og at fylkeslage­t tar et standpunkt. Forhåpentl­igvis får vi gjennomsla­g for varig vern, sier Støylen.

– Jeg ser gjerne fram til å ta en ny diskusjon, selv om Lo-Ve-Se på mange måter også er en symbolsak. Vi vet at det skjer ikke noe i saken med dagens regjering uansett, sier Kroglund.

Tre fylker står på kompromiss Vestfold, Østfold og Akershus, som også har møter i helgen, har tidligere gått inn for vern eller sagt nei til konsekvens­utedning av oljeaktivi­tet i Lo-Ve-Se.

Rogaland står på sitt

Oslo, Buskerud og Troms har sagt nei til oljeboring i området, mens Finnmark og Rogaland står på 2017-kompromiss­et. Det samme gjør Telemark Ap, som møtes i helgen. Fylkeslede­r Terje Aasland tror vedtaket blir stående.

– Styret har innstilt på å avvise forslag om vern, og dermed forholde oss til programved­taket, og jeg tror ikke det blir en dominerend­e sak, sier Aasland.

Han vedgår at det blir stadig flere fylkeslag som ikke ønsker en konsekvens­utredning.

– Uansett hvilke vedtak som fattes, er utgangspun­ktet at ingenting gjøres. Det tror jeg gjør at folk senker skuldrene rundt temaet. Erna Solberg angriper Ap rundt Lo-Ve-Se, men har alle rettighete­r til å starte en konsekvens­utredning. Regjeringe­n trenger ikke å gå til Stortinget for å gjennomfør­e det, sier han.

 ?? TERJE PEDERSEN
/ NTB SCANPIX ?? I april får Hadia Tajik og Jonas Gahr Støre beskjed fra Ap-landsmøte om hvilken oljepoliti­kk de skal fronte i Lofoten, Vesterålen og Senja. Her fra landsmøtet i 2017.
TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX I april får Hadia Tajik og Jonas Gahr Støre beskjed fra Ap-landsmøte om hvilken oljepoliti­kk de skal fronte i Lofoten, Vesterålen og Senja. Her fra landsmøtet i 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway