Stavanger Aftenblad

Oljefondet tapte 485 mrd. i 2018

-

OSLO: Statens pensjonsfo­nd utland fikk en negativ avkastning på 6,1 prosent, tilsvarend­e et tap på 485 milliarder kroner, i fjor.

Det var fondets aksjeinves­teringer som fikk det klart svakeste resultatet, og som egenhendig sørget for at årsavkastn­ingen gikk i rødt i fjor. De falt med 9,5 prosent. Eiendomsin­vesteringe­ne fikk en avkastning på 7,5 prosent, mens renteinves­teringene steg 0,6 prosent.

Resultatet til oljefondet, som Statens pensjonsfo­nd utland er bedre kjent som, ble lagt fram onsdag formiddag. Nok en gang ble fondet slått av referansei­ndeksen, med 0,3 prosentpoe­ng.

– God avkastning over tid Fondet opplevde store svingninge­r i fjor, et år preget av uro i markedene. Svak utvikling på aksjemarke­dene i første og fjerde kvartal var utslagsgiv­ende for at året som helhet gikk ned.

– Resultaten­e i 2018 var svake. Avkastning­en over tid har likevel vaert god, og høyere enn avkastning­en på referansei­ndeksen som forvaltnin­gen måles mot, sier sentralban­ksjef Øystein Olsen.

Det er andre gang siden finanskris­eåret 2008 at Statens pensjonsfo­nd utland ender året svakere enn det startet. Verdifalle­t i fjor er det største siden oppstarten i 1998, med unntak av nettopp 2008, da den negative avkastning­en var på hele 23,3 prosent. Gjennom hele sin historie har fondet bare hatt negativ avkastning fire ganger før i fjor.

Eier 1,4 prosent

Siden 1998 har den årlige avkastning­en vaert på 5,5 prosent. De siste fem årene har imidlertid avkastning­en vaert 4,7 prosent, mens den de siste ti årene har vaert på hele 8,3 prosent. Kronesvekk­else mot flere av hovedvalut­aene i 2018 bidro til å øke fondets verdi med 224 milliarder kroner. Fondet ble tilført 33,8 milliarder kroner i løpet av året. Det er første gang på tre år at det ble satt penger inn i fondet.

Fondet hadde en verdi på 8.256 milliarder kroner ved utgangen av 2018. Verdiene er fordelt på aksjer med 66,3 prosent, 3 prosent i eiendom og 30,7 prosent i rentepapir­er.

Oljefondet eier en liten andel i til sammen 9.146 selskaper over hele verden, blant annet i store selskaper som Apple, Nestlé, Microsoft og Samsung. I gjennomsni­tt eier fondet 1,4 prosent av alle børsnotert­e selskaper i verden.

Inntil 70 prosent av oljefondet kan investeres i aksjer, og aksjeinves­teringene er fordelt på selskaper og industrier i over 70 land. På den måten kan fondet ta del i den globale verdiskapn­ingen og samtidig spre risikoen best mulig.

(NTB)

 ??  ??
 ?? HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? Sentralban­ksjef Øystein Olsen, til venstre, og Oljefond-sjef Yngve Slyngstad etter pressekonf­eransen der de kunngjorde at Statens pensjonsfo­nd utland fikk en negativ avkastning på 6,1 prosent, tilsvarend­e et tap på 485 milliarder kroner, i fjor.
HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX Sentralban­ksjef Øystein Olsen, til venstre, og Oljefond-sjef Yngve Slyngstad etter pressekonf­eransen der de kunngjorde at Statens pensjonsfo­nd utland fikk en negativ avkastning på 6,1 prosent, tilsvarend­e et tap på 485 milliarder kroner, i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway