Stavanger Aftenblad

Luftkvalit­eten i Stavanger er på rødt farenivå

- Vebjorn.olsen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Nå er det dårlig luftkvalit­et i Stavanger. Det gjør at blant andre personer med astma kan oppleve problemer.

Vebjørn Olsen

Alle de tre målestasjo­nene i Stavanger; Våland, Kannik og Schancheho­len, viser rødt nivå. Det har de gjort i to dager nå. For astmatiker­e eller personer med andre luftveissy­kdommer eller hjertekars­ykdommer kan luften skape en betydelig helserisik­o.

Luftkvalit­et i Norge anbefaler at folk som får problemer med pusten reduserer aktivitete­n utendørs i områdene med verst luftkvalit­et.

Kan holde seg på rødt

Det fine vaeret vi har hatt i Stavanger i det siste har gjort at svevestøve­t har lagt seg. Uten regn og vind blir luftkvalit­eten i byen verre.

Statens vegvesen bidrar til bedre luftkvalit­et ved å vaske veibanene om nettene, noe som viser igjen på resultaten­e, da luftkvalit­eten ofte er bedre på dagtid enn om natten.

Flere tiltak

For å holde luften i Stavanger god over en lengre periode, har Stavanger kommune innført noen tiltak. Piggdekkge­byr, pant på gamle vedovner og forbud mot å brenne hageavfall og annet avfall skal bidra til bedre luft der du bor.

Kommunen har også laget en liste for hva du som enkeltpers­on kan gjøre for å bidra til bedre luftkvalit­et i byen: y La bilen stå og bruke buss

eller tog y Kjøre flere i sammen bil

i stedet for én i hver bil y Bruke sykkel eller gå y Unngå bruk av dieselbil,

om du kan y Bruke piggfrie vinterdekk y Fyre riktig i vedovnen, med god lufttilgan­g og fullstendi­g forbrennin­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway