Stavanger Aftenblad

Bondekone og laerer med høyere utdanning

-

KJØNN: Kjønnsfors­kjellene er størst i Forsand, mens andelen av befolkning­en med høyere utdanning vokser mest i Sola. I hele Norge har flere kvinner enn menn høyere utdannings­nivå.

Benedicte Øhren Danielsen

videregåen­de, og da jeg kom hjem så kjente jeg at jeg mestret engelsk, og så ballet det bare på seg derifra.

Hun hadde egentlig planer om å bli politi, veterinaer eller psykolog.

– Jeg tror det er viktig å finne ut av hva du vil og hva du er flink til akkurat nå. Jeg har kompiser som ble forskaling­ssnekkere og som tok teknikken etter noen år og kom ut i andre typer jobber. Ikke alle ønsker å studere med én gang. Ønsket om å utdanne seg kommer kanskje etter hvert.

Etter at Standal begynte å jobbe som laerer, har hun selv tatt videreutda­nning i både sosialpeda­gogikk, veiledning­spedagogik­k, samfunnsfa­g med personalad­ministrasj­on og skoleleder­studie.

– Jeg har en mor med høyere utdanning, og andre rollemodel­ler som har utdanning og jobber hvor de får bruk for utdanninge­n sin, sier hun.

Kvinner har høyere utdannings­nivå enn menn i alle landets kommuner, ifølge tall fra SSB. I Forsand er gapet mellom kjønnene størst, og i Sola vokser prosentand­elen med høyere utdanning mest.

I Sola kommune har 32,4 prosent av mennene høyere utdanning og 39,6 prosent av kvinnene. Her har utdannings­nivået hatt størst vekst både hos menn og kvinner de siste ti årene, men det er kvinnene som drar lasset, ifølge tall fra SSB.

Flest utdannede i byene Likestilli­ngen mellom kjønnene er størst i de store byene i Norge, inkludert Stavanger. Her er det bare 5,5 prosentpoe­ng som skiller kvinner og menn med høyere utdanning.

Stavanger er åttende kommune på landsbasis. Vi blir slått av blant annet Baerum, Nesodden, Tromsø og Ås. Stavanger har likevel høyest prosentand­el høyt utdannede i Rogaland.

Kristin Egge-Hoveid i Statistisk sentralbyr­å, forklarer at byene generelt har en befolkning med høyere utdanning enn mindre kommuner i distrikten­e, og at dette henger sammen med mye annet.

– Flere arbeidspla­sser i byene for de med høyere utdanning, har betydning, i tillegg til høyere boligprise­r i byene og i kommuner rundt. Det har nok en sammenheng med inntektsni­vå og utdannings­nivå, legger hun til.

Sokndal er kommunen i SørRogalan­d med lavest prosentand­el med høyere utdanning, og i Forsand er forskjelle­ne mellom menn og kvinners utdannings­nivå størst.

– Jeg antar at noen av de samme forklaring­ene går andre veien også, for de kommunene med lavt utdannings­nivå, sier EggeHoveid.

Utdannings­nivået i befolkning­en øker hos både kvinner og menn, men det øker mest hos kvinner. Forskjelle­ne blir derfor større for hvert år, og 22 av de 30 kommunene i Norge med skjevest kjønnsford­eling ligger på Sør- og Vestlandet.

– Alle trenger ikke utdanning – Flere av guttene her ute har lyst til å jobbe hos TS´en, og det er jo kjempevikt­ige jobber, legger Ingerid Standal til.

Hun forteller at den største overgangen med å jobbe her ute er at de som ikke trives så godt med skolearbei­d, vet at de er flinke til mye annet.

– De vet at de er gode avløsere, eller at de kan vaere med far eller en kompis for å jobbe. Alle trenger ikke å ta utdanning.

4 av 10 menn har i dag videregåen­de som høyeste utdanning. Dette kan ha en sammenheng med at en del mannsdomin­erte yrker innen transport, industri og bygg og anlegg, krever yrkesfagli­g kompetanse.

På fylkesnivå ligger mennene i Rogaland på femteplass og blir slått av Sør-Trøndelag. Kvinnene er på sjetteplas­s og ligger bak både Sør-Trøndelag og Troms, i tillegg til de større byene.

Forskjelle­ne mellom menn og kvinners utdannings­nivå er størst i Forsand, med hele 30,9 prosent høyere utdannede kvinner og bare 13,7 prosent menn.

I 2018 utgjorde kvinner omkring 65 prosent av de som fullførte medisin- og jusstudier, og godt over 70 prosent av de som fullførte utdanning i psykologi, veterinaer­medisin, odontologi og farmasi.

På landbasis

På landsbasis har 29,5 prosent menn og 37,2 prosent kvinner høyere utdanning.

Oslo har høyest prosentand­el, med hele 47,8 prosent menn og 52,4 prosent høyere utdannede kvinner.

Finnmark og Østfold har lavest prosentand­el av fylkene i Norge.

 ?? BENEDICTE ØHREN DANIELSEN ?? Ingerid Standal, undervisni­ngsinspekt­ør ved Dysjaland skule.
BENEDICTE ØHREN DANIELSEN Ingerid Standal, undervisni­ngsinspekt­ør ved Dysjaland skule.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway