Stavanger Aftenblad

– Vi ønsker å gjøre noe stort

-

HANOI: Nord-Koreas leder Kim Jong-un sier han er sikker på at toppmøtet med Donald Trump vil gi gode resultater. USAs president er enig.

De to lederne tok hverandre i hånden, smilte og lo da de møttes i Vietnams hovedstad Hanoi tidlig på kvelden i går lokal tid.

– Jeg er sikker på vi denne gangen vil oppnå resultater som alle vil ønske velkommen, sa Kim.

– Jeg vil gjøre mitt beste for at dette skal skje, la han til.

Trump fulgte opp og spådde at toppmøtet vil bli svaert vellykket.

– Vi får se hva som skjer, men vi ønsker å gjøre noe stort.

Strid om atomvåpen

De to lederne hadde onsdag samtaler uten rådgivere til stede, før de spiste middag sammen. Toppmøtet fortsetter torsdag.

Trump og Kim har truffet hverandre én gang tidligere, under de- res historiske første toppmøte i Singapore i fjor.

Det ble av Trump beskrevet som en stor suksess, men førte ikke til mange konkrete nordkorean­ske innrømmels­er. Så langt er det lite som tyder på at Kim Jongun vil godta å kvitte seg med sine atomvåpen.

USA forsøker å overtale NordKorea til atomnedrus­tning i bytte mot opphevelse av økonomisk sanksjoner.

Korea-krigen

Flere eksperter – og også regjeringe­n i Sør-Korea – tror imidlertid det er en mulighet for at toppmøtet i Vietnam vil føre til et annet gjennombru­dd: En felles erklaering fra Trump og Kim om en formell avslutning av Korea-krigen.

Selv om krigshandl­ingene opphørte i 1953, ble ingen offisiell fredsavtal­e undertegne­t av landene som deltok i konflikten.

– Jeg tror en fredserkla­ering for å avslutte Korea-krigen vil bli det store som kommer ut av toppmøtet, sier Harry Kazianis fra den amerikansk­e tankesmia Center for National Interest.

USA og Nord-Korea kan ikke formelt avslutte konflikten på egen hånd, siden også Sør-Korea og Kina deltok. Men en erklaering fra Trump og Kim vil vaere et viktig skritt på veien.

På spørsmål fra en journalist i Hanoi onsdag om det kommer en slik erklaering, svarte Trump:

– Vi får se.

– Fantastisk potensial

Kort tid før toppmøtet i Hanoi sendte Trump ut en Twitter-melding hvor han skrøt av Nord-Koreas økonomisk muligheter.

– Potensiale­t er FANTASTISK, en stor mulighet, nesten uten like i historien, for min venn Kim Jong-un. Vi vil finne det ut veldig snart – veldig interessan­t!

Presidente­n oppfordrer NordKorea til å følge samme vei som Vietnam, hvor toppmøtet holdes.

Mens USA og kommunists­tyrte Vietnam lå i krig på 1960- og 70-tallet, har landene i dag et godt forhold og tette handelsfor­bindelser.

Samtidig som Trump holder sitt andre toppmøte med Kim Jong-un, skal presidente­ns tidligere advokat Michael Cohen spørres ut under en høring i Kongressen i USA. Det er ventet at han vil beskylde presidente­n for rasisme og komme med flere anklager knyttet til Trumps forhold til Russland.

Presidente­ns sønn Donald Trump junior har hevdet at tidspunkte­t for høringen er valgt av demokraten­e i Kongressen for å ta oppmerksom­heten bort fra toppmøtet i Hanoi.

(NTB)

 ?? EVAN VUCCI ?? I går møtttes Nord-Koreas leder Kim Jong-un og USAs president Donald Trump. Begge to er sikre på at toppmøtet blir en suksess.
EVAN VUCCI I går møtttes Nord-Koreas leder Kim Jong-un og USAs president Donald Trump. Begge to er sikre på at toppmøtet blir en suksess.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway