Stavanger Aftenblad

Ekspert tror ikke Pakistan og India er interesser­t i krig

-

KASHMIR: Verken Pakistan eller India er interesser­t i at konflikten mellom de to atommakten­e i Kashmir skal utvikle seg til full krig, mener eksperter.

Spenningen mellom de to atommakten­e er høyere enn på mange år etter de siste dagers dramatiske hendelser i det omstridte området.

– Denne opptrappin­gen er ikke i Pakistans interesse, og den er heller ikke i Indias interesse, sier David Vestenskov ved det danske Forsvarsak­ademiet, som forsker på sikkerhets­politikk i Pakistan og den omkringlig­gende regionen.

– Men det er viktig å forstå at begge land er under et massivt press fra egne befolkning­er for å vise styrke, sier Vestenskov til nyhetsbyrå­et Ritzau.

Viste fram pilot

Pakistansk­e myndighete­r hevdet i går at de skjøt ned to indiske kampfly i eget luftrom i Kashmir. Det ene flyet krasjet i den pakistansk­e delen av Kashmir, og det ble først hevdet at to indiske flygere angivelig var tatt til fange.

En video som i går ble offentligg­jort, viser angivelig en mann i indisk pilotunifo­rm med bind for øynene. Ansiktet hans er fullt av blod og hendene hans er bundet bak ryggen hans mens han blir avhørt av en soldat, ifølge AFP.

To pakistansk­e sikkerhets­styrker har bekreftet at videoen er autentisk.

Indias utenriksde­partement har bekreftet at de har «mistet» ett fly og at én flyger er savnet. Departemen­tets talsmann hevder videre at Indias luftvåpen skjøt ned et pakistansk kampfly som deltok i en operasjon «rettet mot militaere anlegg på indisk side».

India sier at de forventer å få overlevert piloten raskt og trygt tilbake til India. Utenriksde­partemente­t sier i en uttalelse at «Pakistan vil gjøre det klokt i å forsikre seg om at den indiske piloten de har i sin varetekt, kommer hjem uskadd».

Ber om toppmøte

Pakistans statsminis­ter Imran Khan ber India komme til forhandlin­gsbordet etter den dramatiske militaere opptrappin­gen mellom de to atommakten­e.

– Jeg inviterer nok en gang India til forhandlin­gsbordet. Fornuften må seire, sa Khan i en tvsendt uttalelse.

– Med den typen våpen dere og vi har, kan vi ha råd til å gå til krig, spurte Khan med henvisning til de to landenes atomvåpena­rsenaler.

– Det er lett å starte en krig, men hvordan det utvikler seg, vil ingen kunne kontroller­e, tilføyer Khan.

Ønsker ikke krig Utenriksde­partemente­t i Pakistan understrek­er at de verken ønsker krig eller opptrappin­g, og at hendelsene dreier seg om selvforsva­r. Mange av meldingene fra Islamabad og New Delhi har vaert motstriden­de, og forsker David Vestenskov påpeker at begge land har en interesse av å fremstille situasjone­n i et saerskilt lys overfor egen befolkning.

– Den pakistansk­e haeren vil vise at de ikke finner seg i at inderne krenker deres luftrom, sier forskeren. Det indiske angrepet tirsdag omtales som en gjengjelde­lsesaksjon etter et selvmordsa­ngrep der minst 40 indiske soldater ble drept for to uker siden.

– Dette er det mest dramatiske vi har sett siden atomprøves­prengninge­ne i 1998, sier statsviter­en Sten Widmalm til nyhetsbyrå­et TT.

– Allerede da India i går brukte kampfly inne på pakistansk territoriu­m, var det en dramatisk opptrappin­g. Det indiske flyvåpenet hadde inntil da ikke vaert i pakistansk territoriu­m siden 1971, påpeker Widmalm, som er professor i statsviten­skap ved Uppsala universite­t. Heller ikke Widmalm tror nabolanden­e er interesser­t i en ytterliger­e militaer opptrappin­g. Han advarer imidlertid om at situasjone­n likevel kan eskalere. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway