Stavanger Aftenblad

Kashmir-konflikten

-

y India og Pakistan har siden de ble selvstendi­ge i 1947 vaert i konflikt om regionen Kashmir. Striden utløste kriger i 1947, 1965 og 1999. y India kontroller­er to tredeler av det omstridte området. Både i den indiske og den pakistansk­e delen er et stort flertall av innbyggern­e muslimer. Til sammen skal det bo vel 11 millioner mennesker i regionen. y Siden 1989 har det pågått et opprør i den indiskstyr­te delen av Kashmir som har kostet mer enn 47.000 mennesker livet, mens naermere 10.000 er bortført. India har anklaget Pakistan for å støtte opprøret og drive egne leirer der opprørerne trenes opp. y India og Pakistan ble i 2003 enige om en våpenhvile, men fredsprose­ssen har stått i stampe, saerlig etter terrorangr­epet i Mumbai i 2008, som pakistansk­e ekstremist­er har fått skylden for. y De to atommakten­e står mot hverandre på hver sin side av en militaert kontroller­t delelinje – «Line of Control» (LOC). y En FN-resolusjon fra 1948 fastslår at det skal holdes en folkeavste­mning om Kashmirs fremtid, men det har ennå ikke skjedd. y India og Pakistan gjør begge krav på Kashmir, i tillegg til at mange ønsker at regionen skal vaere selvstendi­g. Én del av Kashmir, det stort sett ubebodde området Aksai Chin, er kontroller­t av Kina. y Under kolonitide­n var Kashmir et delvis selvstyrt fyrstedømm­e under britiske overhøyhet.

 ?? JON GAMBRELL ?? Pakistans statsminis­ter Imran Khan i Dubai 10. februar. Nå ber han India komme til forhandlin­gsbordet. AP Photo/Jon Gambrell)
JON GAMBRELL Pakistans statsminis­ter Imran Khan i Dubai 10. februar. Nå ber han India komme til forhandlin­gsbordet. AP Photo/Jon Gambrell)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway