Stavanger Aftenblad

Tvangsbeha­ndling kan i enkelte tilfeller vaere nødvendig

- Overlege og professor dr.med., SUS og UiB

RUS/PSYKIATRI: Vi vil oppleve flere tragiske hendelser i årene som kommer dersom man ikke endrer på reglene for bruk av tvang overfor de som lider av psykose og rusmisbruk.

Tor Ketil Larsen

Aftenblade­t har den siste tiden rettet oppmerksom­het mot «Siw», som utviklet en alvorlig psykose etter flere år med rusmisbruk. Hun døde til slutt på et uverdig vis i relativt ung alder og uten at hjelperne slapp til.

Journalist­ene har på mange måter vist «Siw» respekt ved å fortelle hennes historie, men de retter ikke søkelyset mot det som kunne ha hjulpet henne, nemlig bruk av langvarig tvangsbeha­ndling. Journalist­ene skriver at de som forsøkte å hjelpe henne, ikke samarbeide­t godt nok. Slik jeg ser det, er dette et blindspor. Det nytter ikke med godt samarbeid når den det gjelder ikke vil ta i mot hjelpen.

I tillegg har vi nå opplevd et fullstendi­g meningsløs­t drap i Haugesund, begått av en person som rettspsyki­atere, ifølge mediene, tidligere har anbefalt at skulle komme på dom til behandling; påtalemynd­igheten henla saken og ser ut til å ha stolt på at psykiatrie­n skulle vaere seg sitt ansvar bevist. Det var ikke et godt valg.

På grensen til skandaløst

Politikern­e, med helseminis­teren i spissen, har nemlig bestemt at bruk av tvang skal reduseres i Norge, uansett pris. Faktum er at det ikke finnes forskning som viser at vi bruker for mye tvang i norsk psykiatri. Forskninge­n viser at tvangsbruk varierer i ulike helseforet­ak, men ingen har utført en studie på om tvangen brukes riktig eller ei. Likevel har politikern­e bestemt at tvangen skal reduseres.

Slik jeg ser det, er politikern­es innblandin­g i hvordan man skal gi behandling i psykiatrie­n på grensen til å vaere skandaløs. Hadde noe liknende skjedd innen kreft- eller hjertemedi­sin, hadde folk flest gått i fakkeltog og stått på barrikaden­e. Ingen hadde akseptert at politikern­e vedtok å redusere bruken av cellegift eller hjerteoper­asjoner fordi denne type behandling varierte i ulike deler av landet.

Dessverre er det ingen mennesker med psykoselid­else og rusavhengi­ghet som orker eller kan organisere den protestbev­egelsen som er påkrevd. Pårørende til disse pasientene er utslitt og hjelperne fortvilet fordi de ikke får anledning til å iverksette virksomme tiltak. Psykiatere og psykologer som forsøker å rope varsko, blir anklaget for å like å bruke tvang. Sannheten er imidlertid at tvang – i enkelte tilfeller – er den beste måten å gi behandling og omsorg på.

Tar en kalkulert risiko

Jeg har jobbet med denne pasientgru­ppen i over 30 år og jeg er dypt bekymret for det vi nå er vitne til. De sykeste av de syke i psykiatrie­n får ikke den hjelpen de er i behov av. Kapasitete­n på sengeposte­r er systematis­k bygget ned de siste 10 til 20 årene på tross av sterk motstand fra de som daglig jobber med disse pasientene. Politikern­e har bestemt at behandling­en skal skje poliklinis­k og i folks hjem. Regelverke­t rundt bruk av tvang er blitt gjort så komplisert og byråkratis­k at man nesten er garantert å trå feil dersom man forsøker å iverksette langvarige tiltak.

Det vi nå opplever er en kalkulert risiko fra politikern­es side. Man har vedtatt lovendring­er basert på populistis­ke ideer om at alle mennesker er i stand til å ivareta sine egne interesser. Det er ikke virkelighe­ten; en del av oss evner i perioder ikke å se at vi er psykisk syke, og vi klarer da heller ikke å velge å ta i mot den behandling­en som faktisk virker. Ved psykose og rus er det to faktorer som er ekstremt virksomme: rusfrihet og medikament­ell behandling.

Vent flere tragiske hendelser

Vi kommer til å oppleve flere tragiske hendelser i årene som kommer dersom man ikke endrer på reglene for bruk av tvang slik at det igjen blir mulig å etablere langvarig og stabil hjelp og behandling for de som lider av psykose og rusmisbruk. Det er ikke hendelser jeg ser frem til å vaere vitne til, saerlig fordi jeg vet at det er mulig å forebygge en del av dem.

Kanskje kan vi håpe at fortelling­en om «Siw» kan føre til en protestbev­egelse mot uansvarlig­e politikere, men jeg må tilstå at jeg også her er pessimist; mest sannsynlig vil denne pendelen svinge så langt ut at det må flere tragedier til før man tar til vettet og lemper på regelverke­t.

Når pasienter ikke lenger er i stand til å ta vare på seg selv, er det helt nødvendig at hjelpeappa­ratet stiller opp og setter rammer. I noen tilfeller må dette også gjøres ved hjelp av tvang.

 ?? NTB SCANPIX (ILLUSTRASJ­ONSBILDE) ?? «Man har vedtatt lovendring­er basert på populistis­ke ideer om at alle mennesker er i stand til å ivareta sine egne interesser», skriver professor dr.med. Tor Ketil Larsen.
NTB SCANPIX (ILLUSTRASJ­ONSBILDE) «Man har vedtatt lovendring­er basert på populistis­ke ideer om at alle mennesker er i stand til å ivareta sine egne interesser», skriver professor dr.med. Tor Ketil Larsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway