Stavanger Aftenblad

Bruk din rett til å få miljøinfor­masjon!

- Arne Oftedal Leder av klagenemnd­a for miljøinfor­masjon, advokat/partner i Advokatfir­maet Simonsen Vogt Wiig AS, Stavanger

MILJØ: Alle og enhver har i Norge rett til å be om miljøinfor­masjon. En henvendels­e om miljøinfor­masjon kan rettes til et offentlig organ, en offentlig virksomhet og private virksomhet­er. At også private virksomhet­er har plikt til å gi ut miljøinfor­masjon betyr at alle norske bedrifter som kan tenkes å håndtere miljøinfor­masjon må vaere forberedte på at det kan komme innsynsbeg­jaeringer.

Definisjon av miljøinfor­masjon i miljøinfor­masjonslov­en favnet bredt og forarbeide­ne gir anvisning på at ordlyden skal tolkes vidt. Både faktiske opplysning­er og vurderinge­r kan kreves. Med miljøinfor­masjon menes både opplysning­er om miljøet og faktorer som kan påvirke miljøet eller menneskers helse, sikkerhet og levevilkår. Imidlertid omfattes ikke forhold ved virksomhet­en som kun har «ubetydelig» påvirkning på miljøet.

Miljøkunns­kap en plikt

Plikten til å gi ut miljøinfor­masjon korrespond­erer med en plikt til å ha kunnskap om miljøforho­ld i egen virksomhet. Dette gjelder både offentlige organ, samt offentlige og private virksomhet­er. Dette medfører at en virksomhet ikke kan bruke som unnskyldni­ng for å nekte innsyn at den ikke har kjennskap til hvilke innsatsfak­torer og produkter som virksomhet­en har, og som kan ha påvirkning på miljøet.

Men taushetsbe­lagte opplysning­er og drifts- og forretning­shemmeligh­eter av konkurrans­emessig betydning kan etter en naermere vurdering begrunne unntak. Generelt anbefales at virksomhet­er som kan tenkes å påvirke miljøet i mer enn ubetydelig grad, har rutiner for hvordan innsynskra­v skal håndteres. Det gjelder saerskilte saksbehand­lingsregle­r også for private virksomhet­er.

God anledning til å klage

I Norge er det etablert en effektiv klagemulig­het ved avslag på innsyn. Den vanlige klageadgan­gen gjelder for innsynskra­v overfor et offentlig organ. For private og offentlige virksomhet­er kan klage skje til Klagenemnd­a for miljøinfor­masjon. Nemnda avgjør om en virksomhet i den konkrete saken har en plikt til å utlevere miljøinfor­masjon eller ikke. Alle nemndas avgjørelse­r er offentlige og publiseres på nemndas hjemmeside­r.

Reglene om rett til miljøinfor­masjon er sentrale for at alle og enhver skal ha mulighet til å få kunnskap om miljøtilst­anden og forhold som kan påvirke miljøet. Dette vil igjen sette folk i bedre stand til å kunne delta i og påvirke offentlige og private beslutning­sprosesser som har en miljøimpli­kasjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway