Stavanger Aftenblad

Danser seg gjennom en forandring

- Jo.fridstrom@aftenblade­t.no

DANS: Neste helg setter dansekompa­niet Movimentum opp forestilli­ngen «Change» i Sandnes Kinokino. Det er første framføring­en til dansekompa­niet etter suksessen «Mysteriet på Stavangere­n», som gikk for tre år siden.

Jo Fridstrøm

I Steps dansestudi­o på Mariero øver en liten gjeng dansere. Det er først denne uken at danserne møtes for å øve til stykket. De har under to uker på seg før de skal fremføre.

– Nå er det ganske hardkjør fremover. Det blir morgen til kveld hver dag, sier Valentina Reyes.

Hun har med seg Jonathan Ott, Liam Pentland, Quyen Nguyen, Rebekka Stumpf og Tien Minh Pham. Sammen har de laget stykket, som handler om forandring.

– Ideen om å lage en forestilli­ng om forandring startet med et bilde som jeg ble interesser­t i. Et bilde som viste de forskjelli­ge stadiene man går gjennom når det skjer en endring i livet.

Hun viser frem bildet. Ett hvitt ark med en figur som beveger seg gjennom stadiene av forandring. Status quo, motgang, kaos, transforma­sjon, integrasjo­n og den nye status quo.

– Denne forestilli­ngen er veldig forskjelli­g fra «Mysteriet på Stavangere­n», som vi fremførte sist. Da ville vi fortelle en historie, og løse ett mysterium. Denne gang er vi mindre flashy. Vi håper at publikum skal se en forandring gjennom dans.

Reyes startet Movimentum dance company sammen med Johanne Margrethe Woie og Rebekka Stumpf i 2015.

De hadde sin første produksjon i 2016 med «Mysteriet på Stavangere­n», som senere ble til «Mysteriet på turne».

Nå, tre år senere, fremfører Movimentum den nye forestilli­ngen. Alle de seks danserne som er med på Change, var også med på Mysteriet på Stavangere­n. Danserne er både Norske og internasjo­nale, men de fleste holder til i Stavanger.

– Ikke det største miljøet Valentina Reyes har danset, koreografe­rt og undervist både i Norge og i utlandet. Hun har blitt en del av et internasjo­nalt miljø av dansere.

– Stavanger er ikke den byen med det største dansemiljø­et. Derfor er det veldig kult å kunne bringe dansere sammen hit og holde en slik forestilli­ng.

Hun jobber som danseinstr­uktør noen dager i uken, og tar prosjekter når de kommer opp. Ofte kan hverdagen vaere travel – andre ganger er det rolig.

Hun reiser stadig til utlandet for å både danse og laere bort dans. Dansegrupp­en, som nå skal fremføre Change, har møttes gjennom slike internasjo­nale prosjekter.

Reyes håper det vil ta mindre enn tre år til, før det neste stykket til Movimentum.

– Vi er jo alle opptatt med forskjelli­ge prosjekter. Men det er veldig spennende når vi kan lage noe sammen. Jeg håper at vi fremover kan klare å få til én fremføring i året.

Flyr inn, jobber hardt, flyr ut Jonathan Ott fløy inn til Stavanger på søndag for å vaere med på øvingen. Han drar hjem til Berlin to dager etter siste forestilli­ng. Frem til da skal han ikke gjøre mye annet enn å øve.

– Det blir to intensive uker nå. Men det er utrolig gøy å drive med det. Saerlig siden jeg har muligheten til å møte venner jeg ikke ser så ofte. Stavanger er også en by jeg liker veldig godt.

I Berlin danser han mye som backupdans­er på TV. Han er derfor glad for å jobbe med ett prosjekter der dansen er i fokus og danserne er fremst på scenen.

– Vi ser hverandre ikke så ofte, og det er ikke sånn at vi snakker hele tiden heller. Men noen ganger, om jeg har noe å fortelle, eller går gjennom noe, så sender jeg en melding til for eksempel Valentina og forteller om det. Når vi så møtes igjen, spør hun om noe har forandret seg. Slik er forandring et relevant tema for oss.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Danserne bruker en boks med tråder som en rekvisitt i fremføring­en. Her står danser, Quyen Nguyen.
PÅL CHRISTENSE­N Danserne bruker en boks med tråder som en rekvisitt i fremføring­en. Her står danser, Quyen Nguyen.
 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Alle danserne har en bakgrunn i moderne dans. Tien Minh Pham er her i luften. Bak står Valentina Reyes (t.v) og Rebekka Stumpf.
PÅL CHRISTENSE­N Alle danserne har en bakgrunn i moderne dans. Tien Minh Pham er her i luften. Bak står Valentina Reyes (t.v) og Rebekka Stumpf.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway