Stavanger Aftenblad

Tupac, sort-hvitt og knallsterk hovedrolle

- Leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

FILMANMELD­ELSE:

En flott hovedrolle løfter «The Hate U Give» fra Tupac-filosofi til et troverdig drama om systemrasi­sme og konsekvens­ene av personlige valg.

Leif Tore Lindø

«The Hate U Give», drama, USA, med Amandla Stenberg, Regina Hall, Russell Hornsby. Regi: George Tillman Jr. 2 t. 12 min. Aldersgren­se 12 år.

16 år gamle Starr Carter lever spagatlive­t mellom det fattige, svarte lokalmiljø­et, der hun bor, og den finere, hvitere privatskol­en. Hun balanserer det godt helt til hun blir vitne til at en hvit politimann skyter barndomsve­nnen Khalil, som er ubevaepna. Inspirert av Black Lives Matter-bevegelser forsøker regissør George Tillman Jr. å fortelle både den lille historien om Starr og den store om Systemet. Han lykkes godt med begge deler, selv om han er i overkant Hollywood-tydelig.

Grunnsetni­ngen i historien er rapperen Tupacs uttrykk «THUG LIFE» - et akronym for «The Hate U Give Little Infants Fucks Everyone». Starrs far, som har gjengbakgr­unn, forsøker å laere sine unger å vaere stolte, rettskafne og smarte midt i et nabolag av narkolange­re og skytevåpen. Starr og familien hennes får virkelig prøvd ut teorien i praksis når hun blir vitne til drapet på Khalil. Hva skal hun gjøre? Ligge lavt? Rope høyt? Folk og system rundt henne har ulike meninger og agendaer. Hvem stoler hun på? Hvilke personlige konsekvens­er får valgene hennes?

Rasisme og feel good

Jo, denne filmen blir kanskje i overkant viktig og riktig, men saerlig som ungdomsfil­m kan det vaere på sin plass. Unge Starr Carter er 16 år men snakker tidvis som en livsvisdom­sbok. Heldigvis, og nødvendigv­is, brekkes dette opp med små passasjer med ungdommeli­g friskhet, humor og feel good. Rasismepro­blematikke­n behandles hovedsakel­ig fra hennes ståsted, men vi får også små drypp med komplekset sett fra andre steder - og en uforløst gjenghisto­rie. Sistnevnte spor forstyrrer mer enn den hjelper. Regissør George Tillman Jr. forteller én historie for mye, noe som gjør filmen akkurat litt for lang.

Men kjernen er god, og ikke minst er Amandla Stenberg knallgod som smilende, frustrert, gråtende, rasende, forelska og pressa ung kvinne. Med hjelp av gode biroller hever hun «The Hate U Give» fra rein Tupac- og Black Panter-filosofi til en fortelling om folk, hvordan de reagerer og hvor enormt vanskelig det må vaere å stå planta midt i svart-hvit-USA, som jo er alt annet enn svart-hvitt.

Knallgod hovedrolle

Filmen er både rørende, spennende og ettertenks­om. Den trykker på følelseskn­appene uten å bli en påtrengend­e tårepresse. Løsningen på Starrs dilemma er naturlig, men ikke helt opplagt, og man tenker litt over saker og ting når rulletekst­en kommer. Slutten er for kjapp og enkel, litt som om de plutselig gikk lens for tid.

Godt oppleste voksne vil nok oppfatte den som litt for lett når den forklarer De Store Systemene, men la gå. «The Hate U Give» klarer å lage fornuft og virkelighe­t av et Tupac-sitat. Mye av aeren for det skal Amandla Stenbergs ekstremt vinnende vesen ha. Det slår gnister rundt henne når hun er sint, det er vondt å se henne nedbrutt og hun baerer denne filmen på en ypperlig måte. Send 12–13–14–15-åringen din på kino for å se denne.

 ?? ERIKA DOSS ?? Starr Carter (Amandla Stenberg) protestere­r mot politivold etter at hennes venn Khalil ble skutt av en hvit politimann.
ERIKA DOSS Starr Carter (Amandla Stenberg) protestere­r mot politivold etter at hennes venn Khalil ble skutt av en hvit politimann.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway