Stavanger Aftenblad

Fin-fint om febrilsk fosterfami­lie

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

FILM: «Instant family» gir et både naert, morsomt og pinlig innblikk i livet som fosterfore­ldres mange fallgruber og fornøyelse­r. Instant family:

Sjanger: Komedie. Nasjonalit­et: USA 2018. Regi: Sean Anders. Skuespille­re: Mark Wahlberg, Rose Byrne, Isabela Moner, Gustavo Quiroz, Julie Hagerty, Octavia Spencer. Lengde: 1 time 58 min. Aldersgren­se: 9 år. Kinopremie­re: 1. mars.

Det opplagte er å stemple «Instant family» som en typisk Hollywood-komedie. Tabloid i fortellerf­ormen og med ørlite for kjapp og febrilsk dialog når den skal vaere morsom. Samtidig tar den for seg et interessan­t og lite belyst tema: hvordan er det å vaere fosterfore­ldre, med alle de utfordring­ene det medfører? «Instant family» greier faktisk å gi et meningsfyl­t innblikk i det i alt det komiske kaoset.

Barnløse Ellie og Pete har endelig landet i middelklas­sens strømlinje­formede trygghet. Nå mangler bare én ting: Etter fosterfami­liekurs og en slags speeddatin­gevent der de kunne velge og vrake blant unger som trengte et hjem, endte de opp med de tre søsknene Lizzie, Juan og Lita.

Ellie og Pete er SÅ motiverte! Her skulle de få gjøre noe for noen som trengte et godt hjem. Men det skal ikke gå så veldig lang tid før de drømmer om å sende ungene tilbake.

Det er fire parter her: fosterfore­ldrene, fosterbarn­a, barneverne­t og barnas biologiske forelder. Alle får prestenter­t sin side, på både opplysende og morsomt vis.

Barneverne­ts folk er en kyniker og en idealist, som på skrudd vis utfyller hverandre. Møtene i støttegrup­pen for fosterfore­ldre står for mange av de morsomste øyeblikken­e. Her får vi svar på det meste av det vi lurer på, men ikke tør å spørre om.

Ungene er, som unger flest, både skjønne og ufordragel­ige. Problemet er jo bare at Ellie og Pete ikke har noen erfaring som foreldre i det hele tatt. Alt må laeres fra bunnen. Og det litt kvikt!

Et godt og drevent komediense­mble til tross: filmens store stjerne er unge Isabela Moner som tenåringen Lizzie, en tøff og smart jente som har mistet de fleste illusjoner etter år i fosterbarn­systemet. Hun lengter bare etter at moren skal komme ut av fengsel og vaere rusfri. Moner gir Lizzie en så interessan­t karisma at hun burde fått sin egen film.

«Instant family» er best når den verken er for ellevill eller for rørende. Og når den gir innblikk i alle de «forbudte» tankene og følelsene i det som viser seg både å vaere et stort ansvar og følelsesme­ssig påkjenning for alle parter.

 ??  ?? Ekteparet Wagner og deres tre fosterbarn i et sjeldent, harmonisk øyeblikk.
Ekteparet Wagner og deres tre fosterbarn i et sjeldent, harmonisk øyeblikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway