Stavanger Aftenblad

Poserende om nytelsen og døden

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

FILM: Det kan faktisk bli kjedelig å følge livet til promiskuøs-intellektu­elle homofile fra seng til seng, når karakteren­e ikke engasjerer, og følelsene virker påtatt. Elsk, nyt – og løp for livet!

Originalti­ttel: Plaire, aimer et courir vite. Sjanger: Drama. Nasjonalit­et: Frankrike 2018. Regi og manus: Christophe Honoré. Skuespille­re: Vincent Lacoste, Pierre Deladoncha­mps Denis Podalydès Adèle

Wismes, Thomas Gonzalez, Clément Métayer, Quentin Thébault, Tristan Farge, Sophie Letourneur. Lengde: 2 timer 7 min. Aldersgren­se: 12 år.

I fjor bød fransk film på den fabelaktig­e «120 slag i minuttet», om aids-aktivisme i Paris i første halvdel av 90-tallet. Og her kommer «Elsk, nyt - og løp for livet!» fra samme tidsepoke og med delvis samme tematikk: homofiles liv og situasjon i den mest usikre og kaotiske aids-aeraen. Men der slutter likhetene.

Der førstnevnt­e boblet over av engasjemen­t, sterke følelser, og en følelse av at liv sto på spill, har årets film en mer kjølig-intellektu­ell tilnaermin­g til det som føles som en ganske stereotypt framstilt homofil livsstil. Her lever sex-fiksert promiskuit­et godt, hiv-epidemien har rammet med full kraft.

Forfattere­n Jacques naermer seg 40, har en sønn med en venninne, og en elsker på hver finger. Han er alltid på jakt, alltid seksuelt søkende. Selvsentre­rt og utseendefi­ksert. Ikke en type man får sympati for, en vi bare opplever overflaten av. Alle følelsene hans virker påtatte og poserende.

Filmens store problem er at han ikke er interessan­t nok.

23-årige Arthur er lettere å bli klok på, en ung, engasjert og livsglad student, som også omfavner den samme nytelsesba­serte livsstilen som Jacques. Da han og Jacques naermer seg hverandre, blir Jacques’ tiltakende helseprobl­emer et stort hinder for det livet de ønsker å leve sammen.

Vakre mennesker og omgivelser, og svaert så intime sex-scener er en løs ramme til en historie som stort sett jabbes fram. Fra ordrike, pretensiøs­e doseringer om forskjelli­ge typer blonde menn til selve budskapet: Livet må leves slik man ønsker å leve, selv om døden venter.

De fineste øyeblikken­e i «Elsk, nyt - og løp for livet»» kommer i de ikke-kjønnslige relasjonen­e, altså i noen hverdagsli­ge, gjenkjenne­lige og intime samtaler mellom naere venner.

Aids-temaet er jo vondt nok, og tidvis gripende behandlet. Men å legge handlingen til tidlig 90-tall betyr at vi har sett dette før, og gir også en litt utdatert følelse.

At denne filmen markedsfør­es som «dypt medmennesk­elig feelgood-beretning om kjaerlighe­t, vennskap, håp og latter gjennom tårer» er ekstremt villedende.

 ??  ?? To elskere og en kompis morer seg i senga.
To elskere og en kompis morer seg i senga.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway