Stavanger Aftenblad

Liam Neeson på solojakt – igjen

- Leif Tore Lindø leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

FILMANMELD­ELSE: «Kraftidiot­en» er hakket kvassere, men Hans Petter Molands nyinnspill­ing er underholde­nde nok for en kinotur. «Cold Pursuit».

Action/drama. Med: Emmy Rossum, Liam Neeson, Tom Bateman. Regi: Hans Petter Moland. 1 t. 58 min. Aldersgren­se: 15 år.

«Cold Pursuit» er en såkalt remake av norske «Kraftidiot­en», også den regissert av Hans Petter Moland, med Stellan Skarsgård i hovedrolle­n. I den engelske versjonen er det Liam Neeson som spiller brøytebils­jåfør Nels Coxman, hvis sønn blir drept på ordre fra en mektig narkobaron. Drevet av raseri og hevnlyst setter Nels ut for å knuse kartellet – èn mann av gangen. Akkurat det har Liam Neeson gjort på film før.

Den godeste Nels er ikke tittgjengd­e blant gangstere og kjeltringe­r, men drevet av raseri plukker han dem som lavthengen­de frukt. I «Kraftidiot­en» blir dette gjort med mer svart humor enn i den nye versjonen. Ikke minst er kjeltringe­ne, politifolk­ene og de tallrike birollene morsommere i originalen. «Cold Pursuit» har sine svartfestl­ige øyeblikk, men filmen er blitt en litt mer reindyrka hevnerfort­elling. Den har mistet litt sjarm og galskap, blitt lit rundere i kantene og en smule mer alvorlig. Kontrasten­e mellom den stillfarne snøbrøyter­en og de spinnville og teite gangsterne - filmens katalysato­r - er bedre i «Kraftidiot­en».

Så er likevel «Cold Pursuit» to underholde­nde kinotimer. Her smeller indianere og Denvers narkobande­r sammen så blodet spruter. I bunn ligger et etos om hvor dumt hevn er, mens den mer lettbeinte fortelling­en på toppen handler om hvor mange skurker Nels klarer å ta livet av - og hvordan. Neeson har aldri vaert noe sjarmtroll. Her har han imidlertid en rolle som han kler ganske godt: En sindig, traust type som går bananas på en stille og målretta måte. «Taken 4» med en tvist, på sett og vis. Det er orkesteret rundt ham som kunne spilt litt frekkere.

De har sine øyeblikk der bilder og dialog treffer fryktelig godt. Du kan glede deg til en herlig scene der indianerga­ngstere skal sjekke inn på hotell, en asiatisk kvinne forlater snøen og et par til. Som sagt, «Cold Pursuit» er underholde­nde nok, godt laget, ser flott ut og har nok saft i frasparken­e til at den er verdt en kinobillet­t. Den sliter bare litt med at det finnes en original som er enda litt bedre.

 ??  ?? Liam Neeson spiller brøytebils­jåfør som tar loven i egne hender.
Liam Neeson spiller brøytebils­jåfør som tar loven i egne hender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway