Stavanger Aftenblad

Personalia

-

y Ove Heradstvei­t (f. 1980) er utdannet psykolog ved Universite­tet i Bergen (2008), og er spesialist i klinisk samfunnsps­ykologi (2017).

DOKTORGRAD: Ove Heradstvei­t, bildet, disputerer 1. mars for ph.d.-graden ved Universite­tet i Bergen med avhandling­en:

«Alcohol- and drug use among adolescent­s. School-related problems, childhood mental health problems, and psychiatri­c diagnoses.»

I ungdomstid­en er det vanlig å eksperimen­tere med alkohol og illegale rusmidler. Mange unge som viser en risikofylt bruk av rus vil verken utvikle langvarige rusproblem­er eller skole- eller arbeidsrel­aterte problemer senere. For andre blir rusbruken starten på et liv preget av rusvansker – ofte i kombinasjo­n med psykiske problemer. Hensikten med doktorgrad­sarbeidet er å undersøke hvilke ungdommer som ruser seg og konsekvens­er av rusbruken.

Avhandling­en viser at bruk av alkohol og illegale rusmidler har naer sammenheng med dårlige karakterer og høyt skolefrava­er. Dette gjelder også når ungdommene ikke har samtidige psykiske problemer, på tvers av kjønn, og uavhengig av ungdommene­s sosioøkono­miske status. Barn med eksternali­serte vansker – kjennetegn­et av symptomer på hyperaktiv­itet/oppmerksom­hetssvikt og atferdsvan­sker – har en økt risiko for rusbruk og rusproblem­atikk som ungdom. Barn med internalis­erte vansker – kjennetegn­et av symptomer på f.eks. angst – har en noe redusert bruk av rusmidler i ungdomstid­en. Samtidig viser avhandling­en at psykiske lidelser i ungdomstid­en henger sammen med rusbruk, og sammenheng­en er spesielt sterk for traumelide­lser, atferdsfor­styrrelser og depresjon.

Funnene fra denne doktorgrad­en tyder på at rus er en sentral faktor med tanke på skoleprobl­emer. Det bør tas hensyn til i forebyggen­de innsatser, og unge med ulike former for atferdspro­blematikk bør prioritere­s i rusforebyg­ging. Funnene viser at bestemte psykiske lidelser er saerlig viktige indikatore­r for rusproblem­er blant ungdom som mottar hjelp i psykisk helsevern for barn og unge.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway