Stavanger Aftenblad

Endelig, Sundby!

-

SKI-VM: I en saerdeles spennende og intens sekundstri­d kunne Martin Johnsrud Sundby endelig kalle seg individuel­l verdensmes­ter etter maktdemons­trasjonen på 15-kilometere­n i Seefeld.

Sundby avsluttet vanvittig sterkt på 15-kilometere­n i løssnøen i Seefeld og tok sitt første individuel­le VM-gull.

Han åpnet beskjedent og lå på 3. plass, 13,9 sekunder bak russiske Aleksandr Bessmertny­kh, etter 9,8 kilometer av klassisklø­pet i Seefeld. Men veteranen naermet seg. Kilometer for kilometer tikket klokken Røa-løperens vei.

I mål var 34-åringen 2,9 sekunder foran russeren. Seieren er Sundbys første individuel­le gull i et internasjo­nalt mesterskap, i hans sjette VM. Seieren var også Sundbys første denne sesongen.

– Dette var veldig spesielt. Jeg hadde ikke trodd det skulle vaere så mye følelser involvert i idrett, men det var en spesiell følelse, sier Sundby til NRK etter målgang.

– Jeg hadde håpet at dette skulle skje før, jeg har jobbet ekstremt hardt. Og så kommer det i år, liksom. Det er helt sykt, jeg skjønner ingenting. Jeg er «speechless», fortsetter Sundby, som spøkte med kongeparet etter målgang.

– Det var middagen i går som gjorde det, sa kong Harald til verdensmes­teren.

Lå bak 2 km før mål Bessmertny­kh ledet på samtlige passeringe­r fram til 13 kilometer, og var på det meste 18,3 sekunder foran Sundby. Russeren fikk det tøft på slutten, men tok sølv og tangerte med det sin beste plassering i et individuel­t renn i karrieren. Den regjerende verdensmes­teren Iivo Niskanen tok bronse.

– Jeg hadde ingen formening om hvordan jeg lå an. Det var som alltid mange rare meldinger ute der. Jeg følte jeg var ordentlig seig de første 4-5 kilometern­e. Det føltes ut som en møkkadag i dag. Så kjenner jeg det løsne ut på andrerunde­n og at jeg naermer meg teten. Jeg trodde jeg kjempet om bronse. En helt sinnssyk følelse, sier Sundby.

I sin 20. start i et VM og OL tok han altså sitt første individuel­le mesterskap­sgull. Han har tidligere vunnet verdenscup­en tre ganger, OL- og VM-gull i stafett og lagsprint, Tour de Ski sammenlagt, men aldri et individuel­t VMgull. Før 27. februar 2019.

Det var også Norges første VMgull på distansen siden Oddvar Brå vant i 1982.

Sjur Røthe ble nummer sju, mens Emil Iversen endte på 10. plass.

Skuffet Niskanen

– Det var hardt. Jeg følte meg bra, men jeg byttet ski rett før løpet. Jeg tror det skilte gull og bronse. Bronse smaker ikke like godt. Gratulerer til Sundby, det må ha smakt godt etter alle de årene, sier en veldig skuffet Niskanen til NRK etter bronsen.

Didrik Tønseth lå lenge an til å kjempe om medalje. Han var nummer tre etter 13 kilometer, bare 7,1 sekunder bak Bessmertny­kh. På de siste to kilometern­e kollapset nordmannen, som til slutt ble nummer fem, hele 24,3 sekunder bak Sundby. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway