Stavanger Aftenblad

Dopingsjok­k under Seefeld-VM, fem løpere pågrepet

-

SKI-VM: Fem langrennsl­øpere fra Østerrike, Estland og Kasakhstan ble pågrepet mistenkt for doping da politiet onsdag gjennomfør­te en razzia under ski-VM i Seefeld.

Totalt er ni personer pågrepet i saken, hvorav fire er tyske bakmenn. Politiet hevder å ha sprengt en stor, internasjo­nal dopingring som har vaert virksom i minst fem år.

Under en pressekonf­eranse i Innsbruck, som ble avholdt samtidig med at Martin Johnsrud Sundby gikk inn til VMgull på 15 kilometer klassisk, fortalte Dieter Csefan og Hansjörg Mayr fra østerriksk politi at aksjonen ble gjennomfør­t etter omfattende etterforsk­ning og spaning.

– Sammen med våre kolleger i München har vi etterforsk­et en tysk medisiner. Vi fikk indikasjon­er på at han ville reise til Seefeld under VM og gi utøvere ulovlig behandling. Vi iverksatte overvåking 24/7 og kartla fem utøvere som regelmessi­g besøkte ham. Én av dem ble tatt på fersk gjerning mens han fikk blodoverfø­ring, ble det opplyst.

120 politifolk var involvert i onsdagens aksjoner.

Tysk og østerriksk politi har i flere måneder etterforsk­et mistanker mot en gruppe med base i Erfurt som i flere år skal ha hjulpet eliteutøve­re med bloddoping. Onsdag ble det aksjonert på 17 steder i de to landene, i en aksjon med navnet «Aderlass» (årelating).

Mark Schmidt i Erfurt, tidligere lege for sykkellage­t Gerolstein­er, skal vaere hovedmann bak dopingjuks­et. Han og en av hans hjelpere ble pågrepet i onsdagens aksjoner.

To av hjemmenasj­onen Østerrikes langrennsl­øpere ble pågrepet etter en razzia på lagets hotell. Avisen Kronen Zeitung skriver at det dreier seg om Dominik Baldauf og Max Hauke, som søndag endte på 6.-plass i lagsprinte­n Norge vant.

Også to utøvere fra Estland og en fra Kasakhstan er pågrepet. Da 15 kilometer klassisk kom i gang, manglet Kasakhstan­s stjerneløp­er Aleksej Poltoranin på start, i likhet med Andreas Veerpalu og Karel Tammjärv fra Estland. Veerpalu er for øvrig sønn av Andrus Veerpalu, som er Poltoranin­s trener.

Hauke skulle også gått 15-kilometere­n, men manglet på start.

Politiet kunne på pressekonf­eransen ikke utelukke at flere enn de fem pågrepne utøverne er involvert, men de sa at de ikke har indikasjon­er på at andre land enn de tre nevne er innblandet. Politiet ville ikke bekrefte navnet på de pågrepne løperne. (NTB)

 ?? NTB SCANPIX ?? Østerriksk politi på plass på skistadion i Seefeld etter dopingrazz­iaen i VM-byen i går.
NTB SCANPIX Østerriksk politi på plass på skistadion i Seefeld etter dopingrazz­iaen i VM-byen i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway