Stavanger Aftenblad

Nuart-kunst ble ødelagt, er det vandalisme?

-

STAVANGER: Legokunste­n på murveggen til Øst Bar ble laget til Nuart i fjor. Nå er den ødelagt. Men er det egentlig mulig å vandaliser­e gatekunst?

Benedicte Øhren Danielsen

ikke ville vaert like lett å ødelegge.

– Man lager gatekunst som ikke lever lenge, samtidig som man i neste øyeblikk blir sinte når noen tagger over og ødelegger kunsten. Vi kan jo spørre oss selv om ødeleggels­en av gatekunst er vandalisme eller et resultat av den demokratis­ke prosessen Nuart påstår at gatekunste­n er, sier Askelund.

Hun forklarer at når man utsmykker offentlig rom, skal det som regel tåle vind og vaer.

– Sånn er det ikke med Nuart. Hvis du tar en tur rundt i byen, vil du se mye Nuart som er ødelagt og som folk ikke bryr seg om. For vanlig dødelige ser det jo bare ut som forfall.

Gatekunst

Gatekunst, eller street art som det kalles på engelsk, er ikke-kommersiel­l billedkuns­t som lages i det offentlige rom, som for eksempel grafitti og sjablongma­lerier. Kunstforme­n er kjent for å vaere en protest mot den etablerte kunsten, med et ønske om å vaere en del av demokratie­t og den offentlige debatten. Nuart-kunsten i Stavanger er ikke laget for å leve et langt liv. Likevel blir vi gjerne provoserte når noen ødelegger denne gatekunste­n.

Reed forteller at kunstnerne selv ikke nødvendigv­is har dette synet på kunsten.

– Ingen liker å se arbeidet sitt ødelagt, sier han.

– Jeg tror de fleste ville likt å se at samfunnet tok vare på kunsten deres.

Rumpa som forsvant

«Moona Lisa» av Nick Walker, som vi finner rester av på bygget Skur 2 i Stavanger sentrum, ble laget i forbindels­e med Nuartfesti­valen i 2006. Flere reagerte da kunstverke­t, som naermest hadde blitt et ikon i bybildet i Stavanger, ble ødelagt. Den hvite rumpa som prydet byen i sju år ble nemlig tagget over, slik at kun overkoppen var synlig på murveggen.

– Jeg tror at verdiene som tilskrives denne kulturen, endrer seg. Folk liker og respektere­r kanskje gatekunste­n på en annen måte enn de gjorde for ti år siden, mener Reed.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Legoklosse­ne til Jan Vormann, som ble installert i yttervegge­n til Øst Bar, under Nuartfesti­valen i 2018.
FREDRIK REFVEM Legoklosse­ne til Jan Vormann, som ble installert i yttervegge­n til Øst Bar, under Nuartfesti­valen i 2018.
 ?? FREDRIK REFVEM ?? Restene av gatekunste­n «Moona Lisa» av Nick Walker.
FREDRIK REFVEM Restene av gatekunste­n «Moona Lisa» av Nick Walker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway