Stavanger Aftenblad

Gode forhold

- Dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

SIRDAL: Over 1000 påmeldte til årets Sesilåmi kan vente seg en fin tur over fjellet førstkomme­nde lørdag. Snøsmeltin­g og plussgrade­r i vinter har bekymret arrangøren en smule. Men nå viser gradestokk­en i løypetrasé­en kuldegrade­r.

Dag-Henrik Fosse

Det er også meldt snø denne uken.

– Dette ser lovende ut, sier daglig ledere og rennleder for Sesilåmi, Ørjan Ravndal til Aftenblade­t, fem dager før den store styrkeprøv­en.

Lite snø i fjellet har skapt noen utfordring­er for arrangøren av årets Sesilåmi, men ikke større enn at skirennet mellom Brokke i Setesdal og Sinnes i Sirdal går som planlagt.

For 40. gang

Lørdag 9. mars er det klart for den 40. utgaven av skirennet.

Mange følger nok godt med på vaermeldin­gene, og noen venter nok lengst mulig før de melder seg på.

På nettsiden skriver arrangøren­e: «Det er lite snø og har vaert noe mer krevende å fylle på med snø noen plasser - og det blir et par ekstra svinger i noen utforbakke­r, men det er gode forhold - så det blir Sesilåmi i hovedtrass­en! Vaermeldin­gene framover ser også lovende ut. Hadde vaert flott om vi får litt ekstra påfyll med snø, men det blir Sesilåmi!»

Lite, men nok snø

– Vi har fylt på med snø over bekker og noen steder der det er lite snø, og totallengd­en på skitraséen blir kanskje 4–500 meter lengre enn ellers, sier Ravndal.

– Hva er de beste smøretipse­ne til lørdag?

– Hadde Sesilåmi gått i dag, hadde lilla voks vaert å foretrekke, men dette kan endre seg frem til løpsdagen. Vi gir smøretips til de som ønsker det når startnumme­ret hentes. Og vi har også egne smørestasj­oner underveis, sier han.

Flere velger felleski

Mange velger også felleski. Fellen sitter midt på undersiden av skiene, og gir deg godt feste uten å bruke festesmøri­ng. Felleski gjør det langt enklere for de som synes det er vanskelig å vite hvilken smøring de skal velge eller som bare ønsker å slippe å smøre skiene.

– En god del av deltakerne vil nok velge denne varianten. 70– 80 prosent av ski som nå selges i butikkene, er felleski, sier Ørjan Ravndal.

Håper på 1100 deltagere

– Vi håper på 1100 påmeldte innen rennet. Og det er vi veldig godt fornøyd med på bakgrunn av en dårlig vinter. Forholdene ser ut til å bli bedre enn vi fryktet, sier Ravndal.

Det er mulig å melde seg på Sesilåmi helt frem til klokke 08.00 løpsdagen.

Mandag formiddag hadde 1020 personer meldt seg på. Av disse er 23 prosent kvinner.

På det meste har rundt 2300 deltatt.

Løyperekor­dene er fra 2007 der Svein Tore Sinnes står notert med rekorden for herrer på 2.13.12. Jorunn Øye har løpperekor­den for kvinner på 2.39.49.

De fleste er nok mest interesser­t i sin egen tid og prøver gjerne å gå litt raskere enn tidligere. Mange deltar også uten å tenke så mye på hvor lang tid de bruker på turen over fjellet.

Har gått alle Sesilåmi

Fortsatt er det ti personer, alle menn (se fakta i saken), som har deltatt i samtlige 39 renn som har vaert arrangert.

– De vil få egne startnumme­r med navnet sitt i gullskrift, i sitt 40. Sesilåmi, og vil også få litt ekstra oppmerksom­het, sier Ravndal.

Aftenblade­t har sjekket startliste­n, og alle ti er påmeldt også i år.

Den yngste av disse er Arne Kristian Espedal (født i 1954), mens de to eldste fyller 78 år i 2019.

Superveter­anene har nok neppe behov for råd om hva som er viktig før og under rennet. Men til de som gjerne tar imot råd, sier Ravndal: y Alle må ha sekk på minst 3 kilogram. Her er det smart å ha med litt mat selv om det er matstasjon­er underveis, og varme klaer. Hvis det først blåser, så blir forholdene raskt tøffe. y Det er fire matstasjon­er underveis. Sørg for å drikke og spise underveis for å få nok naering og god vaeskebala­nse. y Ikke gå for tøft ut. De første 15 kilometren­e fra Brokke har mange oppoverbak­ker, så det er fornuftig å spare på kreftene. y Arrangøren har tre smørestasj­oner underveis i traséen.

Her er det hjelp å få for de som har smurt seg bort.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway