Stavanger Aftenblad

Modi og Khan kommer begge styrket ut av Kashmir-konflikt

-

NEW DELHI: India og Pakistan har nok en gang vaert på randen av krig, og begge lands ledere framstår som styrket etter den siste konflikten.

Indias hindunasjo­nalistiske statsminis­ter Narendra Modi framstår som enda mer handlekraf­tig og kompromiss­løs enn på lenge, etter at han i forrige uke sendte kampfly inn over den pakistansk­e delen av Kashmir som et svar på et selvmordsa­ngrep som kostet 40 indiske soldater livet.

Islamistgr­uppen Jaish-e-Mohammed, som hevdet å stå bak selvmordsa­ngrepet, har sin base i Pakistan, og India anklager pakistansk­e myndighete­r for å gi dem fritt spillerom.

Stor uenighet

Hvilke mål de indiske flyene bombet, er de to landene høyst ueni- ge om. India hevdet å ha drept hundrevis av opprørere, noe pakistansk­e myndighete­r og lokale innbyggere avviser.

Pakistans statsminis­ter Imran Khan framstår som en fredens mann etter at en indisk flyger som ble skutt ned over Kashmir fredag, ble utlevert til hjemlandet.

Khan betegnet dette som «en vennlig gest» overfor nabolandet, som India har vaert i krig med tre ganger siden uavhengigh­eten fra britene i 1947.

Rundt 400.000 pakistaner­e har de siste dagene undertegne­t et opprop med krav om at den tidligere cricket-stjernen og playboy- en Khan belønnes med Nobels fredspris.

Khan hylles også av opposisjon­en for sin håndtering av konflikten, og den ellers kritiske kommentato­ren Gul Bukhari i avisa The News omtaler løslatelse­n av den indiske flygeren som «den første riktige beslutning­en Khan har tatt i sin politiske karriere».

Huma Yusuf ved tankesmia Wilson Center i Washington berømmer også Khans håndtering, men advarer mot å tro på tøvaer i forholdet mellom Pakistan og India.

– Denne hendelsen ble håndtert taktisk godt, men forholdet mellom de to landene er forverret, uansett hvor bra Imran Khan håndterte den, sier hun.

Hindunasjo­nalistisk plus Ingen har foreslått Narendra Modi til Nobels fredspris, men den indiske statsminis­terens popularite­t på hjemmebane ser ut til å ha økt som følge av den krasse retorikken hans mot nabolandet.

Statsminis­terens hindunasjo­nalistiske parti Bharatiya Janata (BJP) led nederlag under delstatsva­lget i fjor, men ser ut til å ha kommet styrket ut av den siste konflikten med Pakistan, og Modi håper derfor på gjenvalg når inderne går til valg i april.

At det indiske flyangrepe­t i Kashmir knapt kan kalles en stor suksess, ser ikke ut til å legge noen demper på entusiasme­n for Modi og BJP, som ifølge eksperter kan ha økt sin oppslutnin­g med 5 prosentpoe­ng den siste uka.

Kongresspa­rtiet, det største opposisjon­spartiet, virket før Kashmir-konflikten blusset opp, sikre på seier, men selv ikke de har kritisert flyangrepe­t.

– Modi har med dette greid å fyre opp nasjonalis­men, konstatere­r redaktøren avisa Economic Times, T.K. Arun. (NTB)

 ?? K.M. CHAUDARY/AP/NTB SCANPIX ?? Pakistansk­e fredsaktiv­ister hyller statsminis­ter Imran Khan for håndtering­en av den siste konflikten med India.
K.M. CHAUDARY/AP/NTB SCANPIX Pakistansk­e fredsaktiv­ister hyller statsminis­ter Imran Khan for håndtering­en av den siste konflikten med India.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway