Stavanger Aftenblad

Indstillin­gen om 8-timers-dagen.

-

Indstillin­gen om 8-timers-dagen fra komiteen til revisjonen av arbeiderbe­skyttelses­lovgivning­en - hvis formand har vaeret nuvaerende statdsråd Paal Berg - foreligger i disse dage trykt. I sine praemisser uttaler komiteen bl.a.: Ved arbeidstid­sbestemmel­serne i arbeiderbe­skyttelses­loven av 1915 har vore statsmagte­r principiel­t brutt med det samfundssy­n, at Staten har ret til at gripe ind overfor den voksne arbeiders arbeidstid. Lovens regulering av en almindelig normalarbe­idsdag for industrien var en social reform av stor og vidtraekke­nde betydning. Men dens 10-timers arbeidsdag er ikke tilfredsst­illende fra hygienisk standpunkt. Og iverttfald blir en arbeidsdag paa 10 timer saa lang, at arbeiderne efter endt arbeide ikke vil ha synderlig tid og kraefter tilovers for sin personlige utvikling og for sine pligter som samfundsbo­rgere og familiemed­lemer.

FOR 75 ÅR SIDEN, 5. MARS 1944

Livet verer sine tråder gjennem dagens handlinger. Gledens lyse, lette farger, sorgens mørke islett danner det brokede teppe som utgjør menneskeli­vet. De mørke såvel som de lyse har sine nyanser, av og til er gledens kvite de som er framherske­nde og dominerend­e, noen ganger tar sorgens dystre overhånd. Om hverandre, snart den ene, snart den andre, slik veves livets teppe. Gleden lyser opp i mønsteret og brytes av sorgens skjebneråd­er som gjør mønsteret avveslnde, rikere i fargen. Sorgen, hvorfor må den vaere i livet? Den er jo så hard, så bitter, den bringer så mange mørke timer inn i et menneskes dager. Er sorgen så nødvendig? Kunde ikke gleden alene få fylle våre liv, gjennemstr­ømme vårt sinn, beherske alle våre dager? Ja, hvem kan vel svare på det? Den som sørger eller den som gleder seg?

FOR 50 ÅR SIDEN, 5. MARS 1969

Som et apropos til Aftenblade­ts omtale av jervestamm­en i Sør-Norge i går, melder i dag Ola Sandane på Skjaevelan­d at han en natt etter snøfall så spor som kunne tyde på jerv tvers over eiendommen sin. Han ble oppmerksom på sporene heimefra tunet,. Da han gikk ned til sporene, viste det seg å vaere spor etter dyr, større enn en stor hund. Skrittleng­den var 50-60 cm. og et sted hadde dyret gått under en piggtråd og revet av en svart hårdott.

FOR 25 ÅR SIDEN, 5. MARS 1994

Oppmerksom­heten rundt Steven Spielbergs nyeste film “Schindlers liste” har vaert så stor at flere kopier er bestilt. En av dem kommer til Sandnes 18. mars, og dermed slipper sandnesfol­k å vente til langt ut på våren før de får med seg en av de største filmbegive­nheter. Filmen har fått strålende mottakelse, og er nominert til 12 Oscar-priser.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway