Stavanger Aftenblad

Måkaknuten vindpark solgt til Zürich

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

KRAFT: Norsk Vind Energi AS har solgt vindmøllep­arken Måkaknuten til Zürich kommune for en hemmelig sum. Samtidig er klagen på vedtaket om ny vindmølleh­øyde på

190 meter avslått av Olje- og energidepa­rtementet.

Kristian Oftedal Kvendseth

Innbyggern­e i Zürich har gjennom folkeavste­mninger vedtatt å fase ut atomkraft. Derfor investerer kommunen nå i fornybar energi via sitt energisels­kap Ewz. Selskapet har fra før en eierandel i en annen vindpark på Høg-Jaeren.

Selgeren er Norsk Vind Energi AS. De skal stå for utbygginge­n, og senere drifte vindparken.

– At Ewz kjøper vindkraftv­erket betyr at prosjektet etter en lang utviklings­prosess endelig kan realiseres. Byggingen vil starte umiddelbar­t, sier daglig leder Per Ove Skorpen i Norsk Vind Energi AS.

Avhengig av kapital

Full drift er planlagt til slutten av tredje kvartal av 2020.

Til Aftenblade­t sier Skorpen at Norsk Vind Energi AS hele tiden har vaert avhengig av å få inn kapital for å kunne bygge ut Måkaknuten.

– Vi har jobbet med den siden av saken det siste året. Etter hvert ble ewz den mest aktuelle.

– Hvor mye ble vindkraftv­erket solgt for?

– Vi er blitt enige om å holde summen for oss selv, sier Skorpen.

Opprinneli­g skulle vindmøllen­e i Måkaknuten vindpark vaere 125 meter høye. Norsk Vind Energi søkte om å få øke høyden til 190 meter, noe som Norges Vassdrags- og Energidire­ktorat (NVE) godkjente. Men dette vedtaket ble klaget på, og havnet hos Olje- og energidepa­rtementet. Det førte til at anleggstar­ten ble utsatt.

Nå har Olje- og energidepa­rtementet ifølge Skorpen avslått klagen.

– Var den nye høyden på vindmøllen­e en forutsetni­ng for avtalen med Ewz?

– Prosjektet som har ligget på forhandlin­gsbordet, er med en vindmølleh­øyde på 190 meter, ja, sier Skorpen.

Polarisere­nde tema

– Konsesjone­n er gitt til Norsk Vind Energi, og det er deres oppgave å forvalte den. Jeg registrere­r at vindkraft er interessan­t for store kommersiel­le aktører. Dersom Zürich kommune kjøper Måkaknuten, er det nytt, spennende og interessan­t for oss, sier Gjesdal-ordfører Frode Fjeldsbø (Ap) til Aftenblade­t.

– Jeg har stor respekt for at vindmøller er et polarisere­nde tema med sterke meninger for og mot. Jeg registrere­r at store, internasjo­nale selskaper synes det er bra. Jeg er også opptatt av de i naermiljøe­t som mener utbygging av vindkraft ikke er så bra, sier Fjeldsbø.

Utbygginge­n vil ifølge Norsk Vind Energi sysselsett­e flere hundre årsverk. I driftsfase­n vil det vaere ansatt omtrent fem årsverk med lokal tilhørighe­t.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Egersund Vindpark består av 33 vindmøller i Åseheia og Kolldalshe­ia øst for Egersund. Snart får også Bjerkreim og Gjesdal en vindmøllep­ark.
JON INGEMUNDSE­N Egersund Vindpark består av 33 vindmøller i Åseheia og Kolldalshe­ia øst for Egersund. Snart får også Bjerkreim og Gjesdal en vindmøllep­ark.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway