Stavanger Aftenblad

Takk til de som står i strid

-

LEDER: Rettighete­r vi i dag tar for gitt, har noen kjempet fram med stort mot.

Det er 8. mars i dag, og mange vil ta til gatene i norske byer for å markere Kvinnedage­n og forsvare kvinners rettighete­r. Det er saerlig vinterens politiske spill om endringer i abortloven som forventes å føre til sterkt og bredt engasjemen­t.

Om man er enig eller uenig i årets paroler, om man føler seg hjemme i toget eller ikke, er det god grunn til å feire dagen, og sende en respektful­l takk til de som har tatt kampene for rettighete­r vi har.

Da det i 1905 skulle vaere folkeavste­mming om svenskeuni­onen, sendte den mektige kvinnesaks­kvinnen Fredrikke Maria Qvam straks telegram til Stortinget og argumenter­te for at kvinnene også måtte få stemme. Det gikk ikke gjennom.

Qvam var blant de privileger­te, oppvokst i et hjem der Bjørnstjer­ne Bjørnson og Aasmund Olavsson Vinje vanket, gift med jurist, amtmann, justismini­ster og en gang statsminis­ter Ole Anton Qvam, som døde i 1904. Hun brukte posisjonen sin, nettverket sitt, familien sin.

Andre kvinner ville starte underskrif­tskampanje. Qvam var skeptisk, tiden var for kort, mente hun.

Men de begynte likevel, kvinnene rundt i landet, på Røros, i Drammen og i Trondheim. Knapt tre uker senere ble nesten 280.000 underskrif­ter levert til støtte for unionsoppl­øsningen. Til sammenlign­ing var det 380.000 menn som stemte. I 1909 og 1912 fikk kvinnene prøvestemm­e ved Stortingsv­alget. I 1913 var det ikke flere argumenter igjen for ikke å gi dem stemmerett.

Kvinnene stemte på etablerte, politiske partier. De laget ikke noe «Fruentimme­rstyre», slik mange mektige menn fryktet. Men de endret skeive og undertrykk­ende strukturer i samfunnet.

Å ta privilegie­r fra noen som er mektigere enn deg, har alltid krevd stort personlig mot, utholdenhe­t og disiplin. På tvers av klasse og geografi. Det gjaldt også da millioner av kvinner på oppfordrin­g fra de få og mektige tok i bruk merkelappe­n #metoo i 2017.

Og da loven om selvbestem­t abort ble vedtatt med én stemmes overvekt i 1978, lå det en lang og tverrpolit­isk kamp bak. At 70-tallsfemin­istene flyttet det som før ble sett på som privat over i det politiske, satte også vold mot kvinner og barn på det politiske sakskartet, og de første krisesentr­ene ble opprettet.

Om støyen for noen har blitt høy det siste året og nyansene stått i fare for å drukne, skal vi huske at demokrati koster. Og sende en takk til de som har gått før oss og betalt prisen med eget mot.

Å ta privilegie­r fra noen som er mektigere enn deg, har alltid krevd stort personlig mot, utholdenhe­t og disiplin.

 ?? ANDERS MINGE ?? Parolene til årets 8. marsmarker­ing er klare.
ANDERS MINGE Parolene til årets 8. marsmarker­ing er klare.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway