Stavanger Aftenblad

Optimismen i Rogalands naeringsli­v helt på topp

-

ØKONOMI: Aldri har Vestlandsi­ndeks registrert en så høy optimisme blant bedriftsle­dere som man nå gjør i Rogaland. Forventnin­gene om gode økonomiske resultater er litt lavere lenger nord på Vestlandet, men øker også der.

Tor Dagfinn Dommersnes

og det vil vi vaere i mange år. Men på lang sikt må mange bedrifter omstille seg til andre naeringer.

Fresvik er bekymret for at det nå, med tilnaermet full sysselsett­ing, igjen blir et lønnspress som vil true lønnsomhet­en og dermed evnen til nye investerin­ger i bedriftene.

Økonomisk vekst

Indeksen viser altså at vi kan vente oss en økt økonomis vekst på Vestlandet de neste seks månedene.

Bedriftsle­deren tror at det blir økt etterspørs­el og bedre lønnsomhet, og det gir økt optimisme.

I tillegg til at forventnin­gene framover er aller høyest i Rogaland, er også resultatin­deksen høyest her i fylket, etter to kvartaler med oppgang. Bedriftene i de to nordligste vestlandsf­ylkene rapportere­r i snitt lavere resultatve­kst enn ved forrige måling.

Investerin­ger

Indeksen som viser investerin­gsviljen øker for andre kvartal på rad, og er nå på 58,5. Det er det høyeste nivået siden høsten 2013.

For første gang på to år er andelen bedrifter som forventer å øke investerin­gene de neste seks månedene høyere blant bedrifter uten omsetning knyttet til olje og gass enn blant bedrifter med mer enn 50 prosent av omsetninge­n der. Andelen er henholdsvi­s 31 pst utenfor oljå, og 25 pst i oljå.

Den aller høyeste investerin­gsviljen, med en andel på 40 pst, finnes blant bedrifter som har mellom 10 og 50 pst av omsetninge­n sin innen olje og gass.

 ??  ?? Ragnhild Janbu Fresvik er konserndir­ektør for bedriftsma­rkedet i Sparebanke­n Vest.
Ragnhild Janbu Fresvik er konserndir­ektør for bedriftsma­rkedet i Sparebanke­n Vest.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway