Stavanger Aftenblad

Barn kan forklare naer 40 prosent av lønnsforsk­jellene mellom kvinner og menn

-

LIKESTILLI­NG: Å fjerne kontantstø­tten og øke fedrepermi­sjon kan løfte Norge fra 20. plass i verden på likestilli­ngsbaromet­eret, mener Eirin Sund (Ap).

Benedicte Øhren Danielsen

og da oppstår det lønnsforsk­jeller, fordi barn henger ved hele karrièren, sier Marit Gjelsvik, som jobber i handelkont­oret til LO.

Barna forklarer det meste

En tidligere undersøkel­se gjort av stiftelsen Institutt for samfunnsfo­rskning i Oslo, viser at barn kan forklare nesten 40 prosent av lønnsforsk­jellene mellom kvinner og menn. Nettopp fordi kvinner med barn har lavere timelønn enn kvinner uten barn, mens menn med barn tvert imot tjener mer enn barnløse menn.

– Damer med barn taper når mannfolka kan jobbe til klokken elleve en fredagskve­ld. Kvinner kan ha et ønske om å virkelig vaere tilbake etter fødsel, men da er det ofte noen juniorer under deg som allerede har fått de kule prosjekten­e og kanskje høyere lønn, sier Gjelsvik. Eirin Sund, distriktss­ekretaer i Ap Rogaland og Ap-politiker skylder på kontantstø­tten og snakker varmt om fedrekvote­n for å få Norge høyere opp på likestilli­ngsbaromet­eret til Verdensban­ken.

– Vi skal vaere stolte av den norske foreldrepe­rmisjonen, den er god for både foreldre og barn. Men dette viser jo også hvor viktig det er at foreldrepe­rmisjonen blir delt likt mellom mor og far, sett i et likestilli­ngsperspek­tiv. Jeg mener at en todeling er det beste. Og funnet bekrefter jo også hvor likestilli­ngsfiendtl­ig kontantstø­tten er, sier distriktss­ekretaer Eirin Sund i LO.

Sverige og Danmark er foran Likestilli­ng er en viktig del av økonomisk vekst, og Verdenbank­en har gjort en omfattende undersøkel­se gjennom ti år, med fokus på lover som holder kvinner tilbake.

Ifølge undersøkel­sen har bare seks land i verden fullt ut like rettighete­r for menn og kvinner. Belgia, Danmark, Frankrike, Latvia, Luxemburg og Sverige får hele 100 poeng i rapporten; «Kvinner, naeringsli­v og loven 2019».

Men gjennomsni­ttlig global score er 74,71 av 100, som indikerer at den typiske økonomien bare gir kvinner tre fjerdedele­r av rettighete­ne til menn.

Norge nummer 20

Det er 19 land som får høyere poengsum enn Norge i denne målingen. Norge ligger derfor på delt 20. plass, med 94,4 poeng, med seks andre land. Det er to kategorier som trekker oss ned. Ett av punktene er «å ha barn», som undersøker lover som påvirker kvinners arbeid etter at de får barn. Her fikk vi 80 poeng av 100 mulige. Et eksempel er at norske arbeidstak­ere ikke har lovbeskytt­else ved oppsigelse under graviditet. Arbeidsmil­jøloven beskytter kun mot oppsigelse på grunn av graviditet.

Andelen kvinner som starter bedrifter, er den andre kategorien som drar Norge ned på likestilli­ngskategor­ien. Også lovverk mot seksuell trakasseri­ng drar Norge ned, sammenlign­et med andre land.

At kvinner er utenfor arbeidsmar­kedet i lengre perioder og flere år, kan føre til at kvinner med barn får en dårligere lønnsutvik-

 ?? GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX ?? Kvinner med barn har lavere timelønn enn kvinner uten barn,
GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX Kvinner med barn har lavere timelønn enn kvinner uten barn,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway