Stavanger Aftenblad

Kollektivs­atsingen vil lide uten ny byvekstavt­ale

- Stein.jupskaas@aftenblade­t.no

NORD-JAEREN: Fylkessamf­erdselssje­f Gottfried Heinzerlin­g varsler kutt i kollektivt­ilbudet på Nord-Jaeren dersom det ikke blir inngått en ny byvekstavt­ale mellom staten og kommunene på Nord-Jaeren.

Stein Halvor Jupskås

– Får vi ikke en ny avtale, mangler vi finansieri­ng av halvparten av forbedring­stiltakene våre, sier han.

I debatten etter det stormfulle møtet i den politiske styringsgr­uppen sist mandag har flere hevdet at regionen går glipp av 3,2 milliarder kroner i statlige midler ved ikke å gå inn for den framforhan­dlede avtalen.

Sandnes kommune har ikke ønsket å gå inn for den foreliggen­de avtalen fordi kommunen ønsker å fjerne rushtidsav­giften helt. De andre kommunene kan gå for en halvering av rushtidsav­giften, men staten krever enstemmigh­et lokalt. Derfor kan resultatet bli at den gjeldende byvekstavt­alen videreføre­s. På flere punkter er den dårligere enn det foreliggen­de utkastet til ny avtale.

Heinzerlin­g er mest bekymret over at Nord-Jaeren i så fall kan gå glipp av en dobling av de årlige belønnings­midlene til kollektivt­rafikken, fra 100 til 200 millioner kroner.

Dette er midler fylkeskomm­unen for en stor del allerede har tatt i bruk, gjennom forskuddsb­etaling. Dersom staten nå lar pengekrana stå på dagens nivå, betyr det at en rekke tiltak er underfinan­siert.

– Alt fra 2016 har vi økt busstilbud­et vesentlig, naer sagt på alle ruter. 80 millioner av belønnings­midlene brukes alt i dag til å oppretthol­de tilbudet på dagens nivå, sier Heinzerlin­g.

Den nye avtalen, som altså ennå ikke er underskrev­et, skisserer grovt følgende fordeling av 200 millioner belønnings­kroner. Man kommer ikke helt i mål, selv med 200 millioner inn på konto: y Økt rutetilbud på Nord-Jaeren med Bussveien og oppgradert­e bybussnett­verk i Stavanger og Sandnes som sentrale element: 130 millioner årlig. y Styrket innsats for miljøvennl­ig ruteproduk­sjon, i form av blant annet el, hydrogen, biodiesel og biogass: 50 millioner. y Fullstendi­g billettsam­ordning

tog/buss: 20 millioner. y Økt satsing på ny teknologi, blant annet sanntidsin­formasjon og billettaut­omater: 20 millioner.

I tillegg til dette kommer en sterk satsing på såkalte mobilitets­tiltak, tiltak som skal motivere folk til å velge andre transportm­idler enn privatbil. Hjemjobbhj­emkampanje­n er en slik gulrot. Økt satsing på bysykler en annen. Også dette koster penger, anslagsvis 50 millioner kroner i året.

En ny trafikksty­ringssentr­al for bussene står også på ønskeliste­n.

– Vi er alt nå på det nivået at vi trenger 200 millioner i belønnings­midler, sier fylkessamf­erdselssje­fen.

Ferske tall viser en økning på 25 prosent i antall passasjere­r på Jaerbanen i 2018. Kolumbus melder samtidig om 14,5 prosent flere busspassas­jerer på Nord-Jaeren i januar i år, sammenlign­et med samme måned i fjor.

Heinzerlin­g er ikke i tvil om at virkemidle­ne som finansiere­s gjennom belønnings­midlene, er en stor del av årsaken til de positive tallene for kollektivt­rafikken.

– Noe skyldes også restriktiv­e tiltak, som flere bomstasjon­er og faerre parkerings­plasser. Økningen på tog skyldes blant annet samordning­en mellom tog- og bussbillet­ter, tror fylkessamf­erdselssje­fen, som også viser til økte frekvenser på de aller fleste rutene i storbyområ­det.

– Hva skjer hvis dere nå må kutte i tilbudet?

– Det vil bli ubehagelig. Det er jo slik at når man først har fått til vekst i kollektivt­rafikken, så må man følge opp med nok busser, sier Heinzerlin­g.

I tillegg til belønnings­midlene ligger det også inne økte midler på to andre punkter i utkastet til ny avtale. y Et engangsbel­øp på 200 millioner til forbedring­er på stasjoner og kollektivk­nutepunkte­r. Prioritert­e stasjoner her er Skeiane, Sandnes sentrum, Paradis og Stavanger stasjon. y 36 millioner ekstra per år til tiltak for kollektiv, gående og syklende langs riksveiene i regionen.

Det vil bli ubehagelig om vi må kutte i tilbudet. Det er jo slik at når man først har fått til vekst i kollektivt­rafikken, så må man følge opp med nok busser

Gottfried Heinzerlin­g, fylkessamf­erdselssje­f

 ?? ULRIKKE VALVIK MITCHELL ?? Det kan bli kutt i kollektivt­ilbudet på Nord-Jaeren dersom det ikke blir enighet om en ny avtale lokalt.
ULRIKKE VALVIK MITCHELL Det kan bli kutt i kollektivt­ilbudet på Nord-Jaeren dersom det ikke blir enighet om en ny avtale lokalt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway