Stavanger Aftenblad

Tanken over 100 millioner

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

DRIVSTOFF: Økt salg i distrikten­e og høyere oljepris bidro sterkt til at drivstoffm­yggen Tanken AS passerte

100 millioner i omsetning i fjor. Men i Stavanger stuper salget. 101,7 millioner kroner i 2018-omsetning er småpene tall for Tanken-gründer Joar Skorpe, som nå har 11 tappestasj­oner inne i selskapet. Det er kraftig opp fra 2017, da omsetninge­n i Tanken AS var 74,3 millioner kroner.

De 12 øvrige Tanken-stasjonene drives gjennom franchisea­vtaler. Det betyr at aktører utenfor Tanken driver stasjonene, mens de betaler leie for Tanken-konseptet.

Inntjening­en i Tanken AS er marginal, med 1,6 millioner i resultat før skatt. Vel 1,2 av disse millionene går til å betjene gjeld i morselskap­et Joars AS. Sistnevnte får også konsernbid­rag på til sammen 577.000 kroner fra dattersels­kapene Tanken Eiendom AS og JS butikkdrif­t AS.

– Det er litt sånn jeg ønsker å ha det. Jeg justerer jo prisene på drivstoff selv, men driver ikke etter et grådighets­prinsipp. Jeg bestemmer meg i januar for hvor mye jeg skal ha i overskudd det året, så blir det omtrent som planlagt. Jeg har god kontroll, sier Joar Skorpe til Aftenblade­t.

Tapte på butikker

2018 ble imidlertid et år der det gikk både opp og ned for 39-åringen, som driver både Tanken AS og flere andre selskaper gjennom morselskap­et Joars AS.

I februar gikk butikken på Løkkeveien i Stavanger konkurs, og like etter ble også butikken i Haugesund lagt ned.

– Jeg tapte vel mellom 800.000 og en million kroner på konkursen på Løkkeveien. Tapet i Haugesund ble tatt på regnskapet i 2017, sier han.

Bra i distrikten­e

Drivstoffs­alget for Tankens to stasjoner i Stavanger, på Løkkeveien og i Tanke Svilands gate, gikk betydelig ned i fjor – aller mest etter at de nye bomringene ble satt i drift 1. oktober.

– Mange har kjøpt elbiler, så vi hadde sikkert en nedgang på 20 prosent i salget for hele 2018. Men etter 1. oktober er salget i Stavanger omtrent halvert, sier Skorpe.

Ståa er ganske annerledes ute på bygda, ifølge Tanken-eieren.

– Sokndal, Vikedal og Forsand er de stasjonene der økningen har vaert størst, de har hatt kjempeår i 2018, sier Skorpe.

Forus og Sandnes neste

I 2016 prøvde han seg med en «forsøkssta­sjon» på Lura i Sandnes, men den ble avviklet etter få måneder. Nå ligger det likevel an til at Tanken skal vise seg fram både på Forus og i Sandnes.

– Stedene der de to skal ligge er klare. Dette er ennå ikke offentlig, men det blir utenfor bomringene, sier Skorpe. Tanken-gründeren stopper imidlertid ikke der, han vil også etablere ladestasjo­ner for elbil. I den forbindels­e har Skorpe dannet selskapet Energistas­jonen AS.

– Nå i første omgang handlet det mest om å legge beslag på selve navnet. Men vi jobber med å få til en løsning med ladere i tilknytnin­g til stasjonen på Løkkeveien, sier Joar Skorpe.

– Hvordan ser du på den stadig økende andelen elbiler?

– Jeg synes det er utrolig ustabilt å forholde seg til politiske retninger, som skifter så ofte. I diskusjone­n om bilparken er det mange som glemmer at de nyeste dieselbile­ne er omtrent mer miljøvennl­ige enn elbiler, og jeg mener politikern­e må våkne og forstå at diesel er et avfallspro­dukt vi må bruke. Dette er restene etter oljen, og hvor skal vi ellers gjøre av det hvis vi ikke bruker det? spør Joar Skorpe.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Joar Skorpe og Tanken AS passerte 100 millioner i omsetning i fjor.
JONAS HAARR FRIESTAD Joar Skorpe og Tanken AS passerte 100 millioner i omsetning i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway