Stavanger Aftenblad

Fiberkabel til England forsinket

- Andreas Veggeland andreas.veggeland@aftenblade­t.no

DATA: Den planlagte fiberkabel­en mellom Rennesøy og England blir tidligst klar i 2021. Som Aftenblade­t tidligere har skrevet, ønsker flere lokale aktører å bygge en 700 kilometer lang fiberkabel mellom Newcastle og Rennesøy. Opprinneli­g var planen å ha kabelen klar i 2020, men daglig leder Ketil Barkved i selskapet NOUK COM som arbeider med å få kabelplane­n iverksatt, sier nå at prosjektet tidligst kan stå klart sommeren 2021.

– Det har vaert mange utsettelse­r, men vi håper på å få til en beslutning i tredje kvartal, sier Barkved til Aftenblade­t.

Straks beslutning­en er tatt, vil det ta ca 22 måneder å bygge sjøkabelen som skal binde datalagrin­gssenteret Green Mountain på Rennesøy sammen med et senter i Newcastle. Herfra vil dataen vaere direkte viderekobl­et både til Irland og USA.

Lyser ut midler Digitalise­ringsminis­ter Nikolai Astrup sier til Aftenblade­t at de håper å lyse ut tilskuddso­rdningen for etablering av nye fiberkable­r til utlandet så snart som mulig. Regjeringe­n har allerede avsatt 100 millioner kroner til formålet, men EFTAs overvåking­sorgan ESA vurderer nå om tildelinge­n av disse midlene er konkurrans­evridende og i strid med EØSavtalen.

Dersom ESA gir grønt lys, håper Ketil Barkved at en stor del av tilskuddsm­idlene kan gå til kabelen som skal komme i land på Rennesøy. Foruten de statlige midlene skal kabelen finansiere­s med lån og egenkapita­l fra investoren­e. Totalkostn­aden er anslått til noe over 400 millioner kroner.

– Straks finansieri­ngen er på plass, bestiller vi, sier Barkved.

Norge attraktivt

Gruppen som står bak utbyggings­initiative­t ledes av Ryfylke IKS og flere store naeringsli­vsaktører som Lyse, Hatteland, BKK, Haugaland Kraft og Green Mountain er inne på eiersiden. Digitalise­ringsminis­ter Astrup er tydelig på at legging av fiberkable­r til utlandet er viktig for å gjøre Norge attraktivt som lokasjon for datalagrin­gssentre.

– Fremover forventes det en stor vekst, og da trengs det ny kapasitet, sier Astrup til Aftenblade­t. Han legger til at Norge bør vaere i posisjon til å ta en ledende rolle i Europa på lagring av data.

 ??  ??
 ?? CARINA JOHANSEN ?? Lokale aktører ønsker å legge fiberkabel fra Green Mountains fasilitete­r her på Rennesøy og over til Newcastle i England.
CARINA JOHANSEN Lokale aktører ønsker å legge fiberkabel fra Green Mountains fasilitete­r her på Rennesøy og over til Newcastle i England.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway