Stavanger Aftenblad

Truet med å drepe sønnen om han ikke tok livet av søsteren

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

DALANE: «Familiens «aere» og «aeresdrap» danner et bakteppe for denne saken. Trusler med en slik bakgrunn må tas på største alvor», skriver Høyesteret­t i den ferske dommen.

En 45 år gammel mann er i Høyesteret­t dømt til ett år og åtte måneders fengsel for grove trusler mot sine to eldste barn. Mens den nå domfelte mannen oppholdt seg i utlandet sendte han flere meldinger til sin sønn hvor han påla ham å ta livet av sin søster.

Bakgrunnen for truslene var at domfeltes datter hadde en åtte år eldre kjaereste.

Flere runder

I mai 2017 ble 45-åringen dømt i Dalane tingrett til tre år og ni måneders fengsel for grov mishandlin­g av sine fire barn. I tillegg ble han dømt til å betale oppreisnin­gserstatni­ng til alle fire.

Den dommen ble anket til Gulating lagmannsre­tt. Juryen fant ham skyldig i mishandlin­g av sine to eldste barn, men denne kjennelsen ble satt til side av fagdommern­e.

Dermed ble han frifunnet.

23. februar i fjor ble det imidlertid tatt ut ny tiltale mot mannen og i september ble han i lagmannsre­tten dømt til ett år og åtte måneders fengsel for grove trusler mot de to eldste barna sine. Videre ble han dømt til å betale henholdsvi­s 100.000 og 75.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng til datteren og sønnen.

Det er denne dommen som ble anket til Høyesteret­t.

Dobbeltstr­aff?

Anken gjaldt straffutmå­lingen. Den nå domfelte 45-åringen pekte på at det under forhandlin­gene i lagmannsre­tten ble påstått at han også etter at tiltalen ble tatt ut hadde truet sin datter på livet.

Selv om disse truslene ikke var omfattet av tiltalen, valgte lagmannsre­tten å legge dem til grunn. 45-åringen mener at disse angivelige truslene har spilt en rolle i straffutmå­lingen.

Videre anførte han at det i så tilfelle var fare for dobbeltstr­aff. Altså at han risikerte å bli straffet for de samme truslene to ganger.

De aktuelle truslene er nemlig anmeldt og 45-åringen er siktet for dem. Det kan derfor tenkes at han senere blir tiltalt og også straffet for disse truslene.

Høyesteret­t kommer imidlertid til at ett år og åtte måneders fengsel er riktig reaksjon i denne saken.

Høyesteret­t kommer til at oppreisnin­gserstatni­ngen 45-åringen ble dømt til å betale i lagmannsre­tten er for høy. Høyesteret­t dømmer 45-åringen til å betale 80.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng til datteren og 60.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng til sønnen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway