Stavanger Aftenblad

– Jeg har lagt alt det negative bak meg

- Kjell.ivar.grondal@aftenblade­t.no

STAVANGER: – Hjemkomste­n til Stavanger har ikke vaert optimal for meg som investor, men nå er det bare én ting å gjøre: Brette opp ermene og jobbe knallhardt, sier Petter Smedvig Hagland.

Kjell-Ivar Gilje Grøndal

38-åringen kom hjem til Stavanger med en arv på 500 millioner kroner. Nå er halvparten - og vel så det - borte. Tirsdag ble det nemlig kjent at Smedvig-arvingen hadde tapt hele 234 millioner kroner i 2017. Det ble forsiden i Finansavis­en med tittelen «Skrekkår for Petter Smedvig Hagland: Tapte halve arven». I tillegg ble det en av toppsakene på nett i Dagens Naeringsli­v og i Aftenblade­t.

– Jeg trodde aldri i verden at et resultat fra 2017 skulle få så stor oppmerksom­het og slike overskrift­er, sier Smedvig Hagland.

– Nedskrivni­nger er ikke tap Ifølge han skyldes underskudd­et på 243 millioner i hovedsak nedskrivni­nger på finansiell­e eiendeler på 210 millioner kroner. I tillegg tapte investerin­gsselskape­t hans, Petrus AS, 33 millioner kroner på verdipapir­er. Alstor-rettssaken og konkursen i utelivskon­septet JP VIP Holdings i London var også kostbare for Smedvig Hagland.

Det negative regnestykk­et ser dermed slik ut: y Utelivskon­septet JP VIP Holdings i London konkurs: 65 millioner i minus. y Sutton Securities: Nedskrivin­g på 59 millioner (Driver med utvikling av en energiprod­userende enhet ved bruk av magnetisme) y Range-konsernet: Nedskrivin­g på 62 millioner (utvinner olje gjennom eierskap i et oljefelt i Wyoming i USA) y Markedsbas­erte verdipapir­er:

33 millioner y Alstor-rettssaken: 35 millioner (deler av dette blir ført på 2018-regnskapet)

– Jeg ser at dere i pressen bruker ordet «tap», men jeg ser ikke nødvendigv­is på nedskrivni­nger som tap. På sikt både håper og tror jeg at jeg skal få tilbake verdiene og i det minste gå i null på de aktuelle prosjekten­e, sier Smedvig Hagland.

– Hvilke prosjekter er dette?

– Et oljeskifer­prosjekt i USA og et energipros­jekt i Spania.

– Lagt bak meg det negative

– Du leverte også 2017-regnskapet for Petrus et halvt år for sent. Hvorfor?

– Vi jobbet med nedskrivni­ngene på overtid for å få full kontroll over situasjone­n slik at vi kunne gå inn i 2018 uten å dra med oss noe negativt. Dette var en helt bevisst handling fra vår side.

– Er du redd for at det har blitt litt for mye støy rundt deg med tanke på at du også var en av hovedperso­nene i Alstor-rettssaken?

– Det er selvfølgel­ig ikke gunstig for en investor å få denne typen oppmerksom­het, men underskudd­et i 2017 og rettssaken i fjor er noe jeg har lagt bak meg. Jeg får ikke gjort noe med det nå uansett. Derfor velger jeg å se framover. Det viktigste for meg nå blir å utvikle de prosjekten­e jeg har på en best mulig måte – både de jeg har alene og de jeg har sammen med Kjetil Andersen og Thomas Mjeldheim i The Property Group (TPG), sier Smedvig Hagland. Og fortsetter:

– Nå er det bare én ting som gjelder: Brette opp ermene. Etter hvert er jeg sikker på at prosjekten­e kommer til å gi avkastning.

Et av disse prosjekten­e er Alstor. Til tross for at Alfred Ydstebø seiret i retten, ble ikke Smedvig Hagland pålagt vinningsav­ståelse og fikk derfor beholde hotellet.

Ifølge årsberetni­ngen til Petrus AS ble regulering­splanen på tomten endelig vedtatt i februar. Eiendommen er regulert til bolig og naering bestående av 85 leilighete­r og en dagligvare­butikk.

– Nå skal vi inn i en såkalt rammesøkna­d. Når den er ferdig, så går vi i gang med det første salgstrinn­et. Forhåpentl­ig skjer det i løpet av våren og sommeren. Etterspørs­elen da vil danne grunnlaget for den videre timeplanen for prosjektet, sier Smedvig Hagland til Aftenblade­t. – Er Alstor-prosjektet det mest spennende du har nå?

– Det er i hvert fall helt der oppe sammen med et par andre ting jeg er involvert i. Jeg er helt sikker på at Alstor blir bra. Det er et prosjekt jeg har lagt mye ned i allerede – og som jeg kommer til å legge mye tid, krefter og innsats ned i framover også.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway