Stavanger Aftenblad

Petoros beste resultat på fem år

- Ola Myrset ola@sysla.no

STAVANGER: Oljeselska­pet overførte

120 milliarder kroner til statskasse­n i fjor. Men økende kostnader bekymrer. Petoro-sjef Grethe Moen var svaert fornøyd da hun i går la fram de økonomiske resultaten­e for fjoråret. Etter flere år i motbakke er tallene nå tilbake på samme nivå som før krisen.

– 2018 var et veldig bra år, konstatere­r hun overfor Sysla.

Selskapene på norsk sokkel håver inn mer penger enn på lenge, og det gjelder også statens eget oljeselska­p. Høyere olje- og gasspriser er den klart viktigste årsaken.

Petoro overførte i fjor 120 milliarder kroner til statskasse­n. Det var en økning på 38 prosent fra 87,2 milliarder i 2017. Resultatet har ikke vaert bedre siden 2013.

Frykter for gamle felt

Det er imidlertid ikke alt som går i riktig retning. Produksjon­skostnaden­e økte med sju prosent, fra 14,3 til 17,4 milliarder kroner. Det var første gang kostnadene gikk oppover siden oljekrisen begynte i 2014. Utviklinge­n bekymrer Petoro.

– Vi klarer ikke å bli mer effektive i måten vi jobber på, sier Moen, som peker på at høyere strømpris og CO2-avgifter også var en del av forklaring­en.

Helt siden oljekrisen begynte og alle aktører i bransjen kuttet kostnadene kraftig, har mantraet vaert at man må unngå at kostnadene igjen går til vaers når oppturen kommer.

– Er det nettopp det som er i ferd med å skje, Moen?

– Nei, jeg ser ikke noen tegn til at kostnadene nå slippes helt løs og at vi går inn i en ny spiral. Men dette er noe vi må holde øye med framover.

– Vi er nødt til å få ned kostnadene ytterliger­e. Det gjelder spesielt for oss som sitter på mange gamle og store felt som har produsert i 20–30 år, sier Moen.

Petoro er aldri selv operatør, men er partner på 35 produseren­de felt på norsk sokkel. Det gjelder blant annet flere gamle giganter som Troll, Gullfaks og Ekofisk. Gamle felt kjennetegn­es av dalende produksjon. Dermed koster det mer å hente ut de siste fatene.

– Hvis vi ikke får ned kostnadene, klarer vi ikke å holde disse feltene i gang så lenge som ønsket. Det vil gå ut over inntektene vi kan levere til staten, sier Moen.

– Ekstremt lavt

En annen pil som pekte i feil retning i fjor, var tilførsele­n av nye olje- og gassreserv­er. Petoros erstatning­srate var på bare 16 prosent, altså utgjorde nye reserver 16 prosent av det som ble produsert i løpet av fjoråret.

– Det er ekstremt lavt, vedgår Moen.

Hun peker samtidig på at olje og gass fra Troll fase 3-prosjektet ikke ble regnet med, fordi disse reservene ble bokført allerede da Petoro ble etablert i 2001. Selskapet eier 56 prosent av Troll-feltet.

– Dermed ville dette utgjort en forskjell og bedret tallet noe, sier Moen, som for øvrig trekker fram innleverin­gen av utbyggings­planen (PUD) for Troll fase 3-prosjektet som fjorårets høydepunkt.

Til sammenlign­ing hadde Equinor i fjor en rekordhøy erstatning­srate på 213 prosent.

– En forskjell er at vi bare har aktivitet på norsk sokkel, mens Equinor også har betydelig virksomhet i utlandet, forklarer Moen.

Produksjon­sfall i vente

I 2017 var Petoros erstatning­srate 78 prosent, som ifølge Moen er et mer normalt nivå. Over tid er imidlertid heller ikke det nok. For å oppretthol­de produksjon­en må tallet overstige 100.

– Det er det vi bør ha, sier Moen.

Det begynner etter hvert å haste. De neste årene kommer oljeproduk­sjonen på norsk sokkel til å stige når felt som Johan Sverdrup og Johan Castberg starter produksjon­en. Men fra 2023 kan det bli et dramatisk fall. Uten nye storfunn kan produksjon­en bli halvert på 15 år fra 2025 til 2040, ifølge tall fra analytiker­e i Rystad Energy.

– Derfor må vi få mer ut av de feltene som allerede er i drift og vaere veldig aktive i letingen etter ny olje og gass. I år er vi partner på 16 letebrønne­r, sier Moen.

I fjor var Petoro med på seks av tolv funn på norsk sokkel. Mange av dem var imidlertid relativt små.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Grete Moen ble Petoro-sjef i 2013. Fjoråret ble selskapets beste siden Moens første år.
KRISTIAN JACOBSEN Grete Moen ble Petoro-sjef i 2013. Fjoråret ble selskapets beste siden Moens første år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway