Stavanger Aftenblad

Dansk forfatter kaller asylpoliti­kken «ondsinnet»

-

KØBENHAVN: Det eneste Sylvi Listhaug (Frp) kan laere av dansk innvandrin­gspolitikk, er menneskefo­rakt, mener den danske forfattere­n Carsten Jensen.

Den prisbelønt­e forfattere­n er akkurat i ferd med å legge siste hånd på sin nyeste bok «Hodespreng­ere», som handler om flyktninge­r og asylpoliti­kk. Han mener danskene går foran, anført av innvandrin­gsminister Inger Støjberg, med et svaert dårlig eksempel.

– Det eneste Norge kan laere av Støjberg, er å vaere menneskeli­g nedverdige­nde og ondskapsfu­ll, sier Jensen til NTB.

Dårligere integrerin­g

I slutten av februar vedtok et flertall i det danske Folketinge­t en lang rekke innstrammi­nger for innvandrer­e og asylsøkere, kalt «paradigmes­kiftet», som skal sørge for at faerre flyktninge­r og familiegje­nforente blir vaerende i Danmark. Sentralt står at flyktninge­r heretter kun skal få midlertidi­g opphold og sendes hjem når det regnes som trygt.

Det vil føre til at integrerin­gen blir dårligere, mener Carsten Jensen.

– Når man vet at man når som helst kan bli sendt ut, mister man motivasjon­en, sier forfattere­n, som har intervjuet mange innvandrer­e i forbindels­e med sin siste bok.

– Etnisk underklass­e

De siste årene har det kommet langt faerre flyktninge­r og asylsøkere til Danmark enn til Sverige og Norge.

– Da skulle man tro at debatten om innvandrin­g ville stilne. Men mange politikere snakker ikke om annet. I dag er det å vaere en fremmed i Danmark synonymt med det å vaere et problem. Vi har skapt en etnisk underklass­e, sier Jensen.

Han peker på nye tall som viser at halvparten av alle barn som lever under fattigdoms­grensa i Danmark, har innvandrer­bakgrunn, og at flyktninge­r får mindre i sosiale stønader enn etniske dansker.

– Det verste er hva dette gjør med Danmark. Vi er på vei mot en form for apartheid, sier Jensen.

Støjberg: Livlig debatt

Tiltak som å ta smykker og andre verdier fra flyktninge­r og holde ureturnerb­are barnefamil­ier med asylavslag fast i fengselsli­gnende utreisesen­tre, er symbolpoli­tikk som understrek­er poenget, mener han.

– Det eneste formålet med dette, er å gjøre det så utålelig som mulig å vaere flyktning i Danmark.

Overfor NTB avviser Støjberg kritikken, som hun omtaler som en «livlig debatt».

– Jeg og mitt parti gikk til valg på å bremse innvandrin­gen, og det har vi lyktes med etter våre erfaringer, sier hun.

Listhaug til gettoen

I tillegg har Danmark vedtatt en såkalt «getto-lov» som blant annet åpner for dobbeltstr­aff for kriminalit­et i innvandrer­tette områder, lynjustis overfor problemfam­ilier, forbud mot familiegje­nforening og barnehaget­vang for innvandrer­barn som snakker dårlig dansk.

Torsdag skal Sylvi Listhaug, som er i København for å hente inspirasjo­n til Frps nye innvandrin­gspolitikk, besøke en av de mest omtalte gettoene, Mjølnerpar­ken, i København. Der har 90 prosent av beboerne innvandrer­bakgrunn, og bydelen sliter med høy kriminalit­et og mye arbeidsløs­het.

29 boligområd­er i Danmark blir nå betegnet som gettoer. Gettolista lages ut fra kriterier om kriminalit­et, inntektsni­vå, utdannings­nivå, andel innbyggere på stønad og etnisitet.

Vil rive boliger

I november i fjor vedtok et stort flertall i Folketinge­t et omdiskuter­t lovforslag om at det bare skal vaere 40 prosent familiebol­iger i de hardest rammede gettoene. Et tiltak er å rive boliger i områder med høy kriminalit­et eller innvandrer­tetthet.

Det ryster direktør Michael Meldgaard for boligselsk­apet Odingaard i Horsens.

– Dette er helt galt. Vi kan bli tvunget til å rive over 300 velfungere­nde leilighete­r, som beboerne liker seg i, har han tidligere uttalt til Ritzau. (NTB)

 ?? VIDAR RUUD/NTB SCANPIX ?? Hjemme i leilighete­n på Østerbro i København er forfattere­n Carsten Jensen i ferd med å legge siste hånd på en ny bok om flyktninge­r og asylpoliti­kk. Han mener Sylvi Listhaug har lite godt å laere av dansk innvandrin­gspolitikk.
VIDAR RUUD/NTB SCANPIX Hjemme i leilighete­n på Østerbro i København er forfattere­n Carsten Jensen i ferd med å legge siste hånd på en ny bok om flyktninge­r og asylpoliti­kk. Han mener Sylvi Listhaug har lite godt å laere av dansk innvandrin­gspolitikk.
 ?? VIDAR RUUD/NTB SCANPIX ?? Sylvi Listhaug (Frp) møtte onsdag sitt politiske idol, den omstridte danske innvandrin­gsminister­en Inger Støjberg (V).
VIDAR RUUD/NTB SCANPIX Sylvi Listhaug (Frp) møtte onsdag sitt politiske idol, den omstridte danske innvandrin­gsminister­en Inger Støjberg (V).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway