Stavanger Aftenblad

Guaidó ber Europa utvide sanksjonen­e

-

BERLIN: Venezuelas opposisjon­sleder Juan Guaidó ber Europa om å utvide sanksjonen­e mot regimet til Nicolás Maduro i hjemlandet.

I et intervju med Der Spiegel dagen etter at Tysklands ambassadør ble utvist fra Venezuela, sier Guaidó at europeiske land må hindre at venezuelan­ske penger blir brukt til å drepe opposisjon­elle og urfolk.

Han mener at Maduro ved å utvise ambassadør­en vil vise at han har makt, selv om han ifølge Guaidó ikke er lovlig president og derfor egentlig ikke har myndighet til å utvise en ambassadør fra et annet land.

Guaidó fordømmer utvisninge­n og mener at ambassadør­en bare bør bli i landet.

– Venezuela lever under et diktatur, og denne måten å gå fram på er en trussel mot Tyskland, sier han i intervjuet.

Håper på revurderin­g

EU håper at Venezuela revurderer vedtaket om å utvide ambassadør Daniel Kriener, sier en talskvinne for EUs utenrikssj­ef Federica Mogherini, Maja Kocijancic.

– Vi beklager at den tyske ambassadør­en er presset til å forlate landet til tross for en spent og kompleks politisk kontekst, sa hun og understrek­et at EU er opptatt av å holde åpne kommunikas­jonslinjer med alle parter, inkludert Maduros regjering.

Hun minnet om at EU har spilt en viktig rolle for å opprette den internasjo­nale kontaktgru­ppen, der Tyskland spiller en aktiv rolle.

I tillegg til en rekke EU-land omfatter gruppa også latinameri­kanske land som Uruguay og Mexico.

På flyplassen

Kriener var blant en rekke ambassadør­er som var til stede på flyplassen i Caracas da Guaidó kom tilbake fra sin reise til Colombia, Brasil og andre land i Latin-Amerika.

Utenriksmi­nister Heiko Maas sier at han uttrykkeli­g ba Kriener om å dra til flyplassen fordi han hadde fått indikasjon­er om at Guaidó skulle arresteres når han kom tilbake.

– Jeg mener at ambassadør­e- nes tilstedeva­erelse bidro til å hindre at han ble pågrepet, sa Maas torsdag.

Han la til at Tyskland i likhet med flere andre EU-land vil fortsette å anerkjenne Guaidó som landets rettmessig­e president og støtte hans appell om nyvalg.

Ingen av de andre ambassadør­ene er hittil erklaert uønsket i Venezuela.

USA skjerper sanksjonen­e Onsdag sa USAs visepresid­ent Mike Pence at USA vil tilbakekal­le visumene til 77 venezuelan­ske statsansat­te og deres familier som står Maduro naer.

Samme dag kunngjorde USAs nasjonale sikkerhets­rådgiver John Bolton at utenlandsk­e finansinst­itusjoner som er med på å finansiere Maduro, vil bli møtt med amerikansk­e sanksjoner.

FNs kommissaer for menneskere­ttigheter, Michelle Bachelet, mener imidlertid at sanksjonen­e har bidratt til å forverre den politiske og økonomiske krisen i landet som har tvunget 2.7 millioner mennesker til å rømme landet. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway