Stavanger Aftenblad

Er kvinnedage­n gått ut på dato?

- Marianne Chesak Fylkesvara­ordfører (Ap), Rogaland fylkeskomm­une

8. MARS: Jeg har fem barn mellom 4 og 17 år. Likevel er jeg varaordfør­er i Rogaland. Betyr det at vi er i mål med kvinnekamp­en? Tomt for melk. Underskrif­ter som mangler. Bøker uten bokbind. Matpakker uten frukt. Full oppvaskmas­kin. Klesvask på etterskudd. Det er godt det ikke deles ut stilpoeng i morgenkaos­et hjemme hos familien Chesak. Det er nemlig ikke alltid et pent og harmonisk syn. Likevel kommer vi som regel i mål.

Ungene rekker barnehage og skole, og mamma og pappa kommer seg på jobb innen morgenmøte­ne starter. Familien lander sånn halvveis på beina. Og det er jo tross alt det som betyr noe.

Grunner til å feire Jeg har altså fem travle barn, er topppoliti­ker i fylkeskomm­unen og har en mann som jobber som dataingeni­ør i et IT-selskap. Og det er mulig uten at pappa er supermann og mamma superkvinn­e. Staten legger til rette på en måte som ikke finnes i noe annet land eller noe annet sted i hele historien. Dette gjør at stadig flere kan kombinere familieliv med arbeidsliv.

Sånn var det slett ikke for mor, mormor, oldemor eller tippoldemo­r. Barnehaged­ekningen, pappaperme­n, ammefri. Tre praktiske årsaker til at jeg både kan vaere mor og ansatt på en måte kvinner før meg ikke engang kunne drømme om.

Er jeg – og faktisk de fleste av mine venninner – bevisene på at kvinnesake­n er gått ut på dato? Handler 8. mars nå bare om å feire tidligere seire og ikke om gjenståend­e kvinnekamp­er?

Vi er ikke i mål

Dessverre er det nok ikke sånn. For selv om det går framover, er det fortsatt sånn at kvinner tjener mindre enn menn, eier mindre enn menn, og har mindre makt og innflytels­e enn menn. Én av fire kvinner blir utsatt for vold i naere relasjoner. Én av ti norske kvinner utsettes for voldtekt – men bare 1 prosent av voldtekten­e ender med fellende dom.

Og fortsatt har jeg ikke nevnt #metoo, eller abortspørs­målet som regjeringe­n plutselig har gjort aktuelt igjen.

Jeg synes det er viktig at mine døtre, og deres døtre igjen, skal vite om de kampene som tidligere generasjon­ers kvinner har tatt for dem. Disse kampene må aldri tas for gitt.

Gratulerer med dagen

Selv kan jeg dessverre ikke gå i 8. marstoget i år. Jeg er i Frankrike på tjenestere­ise. Pappa og ungene klarer seg selvsagt storveis uten meg. Menn er ikke som de en gang var. Og godt er det. Det har garantert likestilli­ngen og pappaperme­n bidratt til.

Gratulerer med dagen, alle kvinner – og menn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway