Stavanger Aftenblad

Støtt kvinners rettighete­r – nasjonalt og internasjo­nalt

- Jorunn Karin Berg Internasjo­nal Kvinneliga for Fred og Frihet

8. MARS: I 2000 vedtok FNs sikkerhets­råd resolusjon 1325 "Kvinner, fred og sikkerhet". For første gang anerkjente FN kvinners situasjon og behov for beskyttels­e i krig, og kvinners rett til delta i fredsforha­ndlinger på like fot med menn. I 2008 ble res. 1325 forsterket med res. 1820 som bekrefter at kjønnsbase­rt, seksualise­rt vold er et våpen i krig og en forbrytels­e mot menneskehe­ten.

Vold mot kvinner i krig blir ofte beskrevet som handlinger utført av den seirende parts soldater. Handlingen­e har større omfang. Det ble synlig på 1990-tallet etter krigene på Balkan, kjent gjennom filmen «The Whistleblo­wer». Filmen er basert på erfaringen­e til den amerikansk­e politikvin­nen Kathryn Bolkevac og den britiske menneskere­ttighetsad­vokaten Madeleine Reese.

Filmen like aktuell i dag

Under sitt arbeid i postkonfli­kområde oppdager de og varsler om menneskeha­ndel av unge jenter fra Ukraina. Jentene blir prostituer­t i bordeller drevet av et privat paramilita­ert vaktselska­p som en bigeskjeft. Andre involverte parter i bordellene er diplomater, lokalt politi og fredsbevar­ende FN-styrker. Virksomhet­en blir kjent når en jente blir drept, og drapsmenn og overgriper­e blir beskyttet av immunitet i diplomati og FN-systemet. De to varslerne ble avskjedige­t og utvist, men BBC gjorde historien kjent, og i 2010 kom filmen. Vaktselska­pet som har vide politiske forgrening­er, fikk milliardko­ntrakter i andre konfliktom­råder. Filmen er like aktuell i dag.

I 2018 ble res. 1820 mer kjent. Den norske Nobelkomit­een valgte to verdige prisvinner­e med erfaring som gjaldt res. 1820; overlever Nadia Murad og legen Denis Mukwege. Deres historier vekket verden og kan bidra til å forsterke FN-resolusjon­ene og Folkerette­n, slik at overgriper­e blir stilt til ansvar og nye overgrep forhindres.

Norge har forpliktet seg til FN og resolusjon­ene. Hvert tredje år lager regjeringe­n ny, nasjonal handlingsp­lan. Den siste ble lansert i januar 2019.

Må ikke gi opp

I Forum 1325 er flere kvinneorga­nisasjoner samlet i paraplyorg­anisasjone­n Forum for Kvinner og Utviklings­spørsmål (FOKUS). Kvinneorga­nisasjonen­e blir konsultert av departemen­ter vedr. resolusjon­ene. Det tar tid å nå målene, det gjelder å ikke gi opp. «Det blir ingen baerekraft­ig fred uten kvinners medvirknin­g», sitat av Kofi Annan 2015. Bli med på 8. mars og støtt kvinners rettighete­r nasjonalt og internasjo­nalt!

Norge har forpliktet seg til FN og resolusjon­ene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway