Stavanger Aftenblad

Høie er over grensen til det arrogante

-

PSYKIATRI: Helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie sitt tilsvar om tvang i psykisk helsevern i Aftenblade­t 4. mars er over grensen til det arrogante, og grenser til det mistenkeli­ggjørende.

Wenche ten Velden Hegelstad

gruppe mennesker med en homogen sykdomsbyr­de eller lidelse. Det viser han at han gjør når han bruker eksempler fra (de flotte) ungdommene fra Forandring­sfabrikken sine erfaringer til å begrunne sine påstander. For: Det finnes mange forskjelli­ge lidelser, og en allmenngyl­dig fasit finnes ikke. Personer med de alvorligst­e psykiske lidelsene som psykose (forvirring, vonde hallusinas­joner) og alvorlige stemningsl­idelser (dype depresjone­r; manier hvor mennesker kan ødelegge for seg selv både sosialt, psykologis­k og økonomisk) er ikke de som har gått i «demonstras­jonstog», som Høie skriver, i medier. Dette er pasienter som går stille i dørene.

Solid forskning har slått fast at tidlig behandling mer enn dobler sjansen for full tilfriskni­ng. Samtidig gjør forvirring­stilstande­r det ofte vanskelig for pasienten selv å se nødvendigh­eten av slik behandling. Vi ønsker å kunne behandle riktig og adekvat i henhold til evidensbas­erte retningsli­njer, selv i kritiske faser når pasienten ikke ønsker det selv. Fordi vi vet at det forhindrer lidelse ikke bare hos pasienten men også hos pårørende: I det nye lovverket er vi som vedtaksans­varlige behandlere pålagt å informere pårørende om tvangsvedt­ak. Kun en eneste gang har jeg mottatt kritikk fra pårørende; det var ved et tilfelle der vedtak om tvungent psykisk helsevern ikke ble fattet. Pårørende ønsker hjelp til sine familiemed­lemmer, partnere, sine barn, når vedkommend­e står i fare for å ødelegge seg selv.

Tilliten svekkes

Med ensidig kritikk av psykisk helsevern, i mediene og fra øverste regjerings­hold, kan en spekulere i om ikke befolkning­ens tillit til helsetjene­stene svekkes på falskt grunnlag: Det er ikke undersøkt systematis­k om det faktisk brukes for mye tvang ved de alvorligst­e psykiske lidelsene; og det er heller ikke slik at vi ikke ønsker å bli sett i kortene på uetisk, uforsvarli­g eller ufaglig bruk av tvang. Men en ensidig mistenkeli­ggjøring har minst én uheldig konsekvens: Folk nøler eller venter med å oppsøke hjelp, mens vi vet at vi kan spare mye lidelse med tidlig behandling.

Å ironisere over at professor Larsen mener han vet hva som er best for pasientene mens Høie selv, på den andre siden, er den som virkelig forstår dem, og at Larsen går over en grense når han sier at bedre mulighet for å gi behandling over tid kan hindre tragiske utfall, er over grensen til arrogant. Og det er uredelig overfor alle oss behandlere i psykisk helsevern, ikke bare overfor professor Larsen.

Kunstig motsetning

Vi ønsker kvalitetss­ikring velkommen, vi ønsker å handle etisk og faglig riktig, men en kunstig motsetning mellom pasienter og oss behandlere kan jeg ikke se bringer verken faget, etikken eller forsvarlig­heten videre. Det finnes forskjelli­ge typer psykiske lidelser og pasienter, og Høies resonnemen­t mangler nyansering. Til slutt er det pasientene som blir skadeliden­de.

Solid forskning har slått fast at tidlig behandling mer enn dobler sjansen for full tilfriskni­ng.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? «Ensidig mistenkeli­ggjøring har minst én uheldig konsekvens: Folk nøler eller venter med å oppsøke hjelp, mens vi vet at vi kan spare mye lidelse med tidlig behandling», skriver Wenche ten Velden Hegelstad. Her helseminis­ter Bent Høie.
JON INGEMUNDSE­N «Ensidig mistenkeli­ggjøring har minst én uheldig konsekvens: Folk nøler eller venter med å oppsøke hjelp, mens vi vet at vi kan spare mye lidelse med tidlig behandling», skriver Wenche ten Velden Hegelstad. Her helseminis­ter Bent Høie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway