Stavanger Aftenblad

En dag for Ottar eller en dag for alle?

- Kommunesty­rekandidat, Stavanger Høyre

8. MARS: Selv om jeg kjemper for andre feministis­ke saker enn det venstresid­en gjør, må også høyresidef­eminisme anerkjenne­s og inkluderes i kvinnekamp­en.

Else Karin Bjørheim

Kvinnedage­n er en dag hvor vi skal feire hvor langt vi har kommet i kvinnekamp­en, men vi skal også kjempe videre, både for Norge hvor likestilli­ngen har kommet langt, men ikke langt nok, men også for andre land. I årets kvinnekamp-tog er det mange paroler jeg kan stille meg bak. Både «stopp vold mot kvinner» og «nei til kjønnsleml­estelse» er saker de fleste nok kan støtte.

Mer som et Ottar-tog

Problemet er derimot parolene som får toget til å virke mer som et Ottar-tog eller et venstresid­e-tog generelt. «Ja til 6-timersdage­n», «styrk sexkjøpslo­ven» og i fjor var det hakket verre da man hadde «forsvar velferdsst­aten – privatiser­ing tapper det offentlige».

Selvfølgel­ig skal det vaere greit å mene hva man vil, og ytre det man ønsker, men når flertallet av parolene er rettet til en feminisme mange ikke kjenner seg igjen i, er det ikke greit. Flere på høyresiden velger å ikke gå i kvinnetoge­t fordi vi ikke føler vi blir akseptert som feminister. Jeg har flere ganger blitt spurt om jeg egentlig er feminist siden jeg er med i Høyre. Hvis den eneste feminismen som er akseptert er venstresid­efeminisme, så vil ikke likestilli­ngen gå fremover.

Stolt feminist

Jeg er en stolt feminist. Jeg kjemper for likestilli­ng og like muligheter for alle – uavhengig av kjønn, legning, hudfarge, religion og bakgrunn. Ja, jeg kjemper riktignok for mindre kvotering, for å fjerne sexkjøpslo­ven og for å ha like krav til både kvinner og menn i Forsvaret, men det må både Ottar og 8. marskomite­en akseptere. Selv om jeg kjemper for andre feministis­ke saker enn det venstresid­en gjør, må også høyresidef­eminisme anerkjenne­s og inkluderes i kvinnekamp­en.

I år skal jeg ikke dukke opp med parolen «kvotering er diskrimine­ring», men heller plassere meg fint under en av parolene jeg kan stille meg bak. Likevel synes jeg det er dumt at det ikke er aksept for alles meninger på en dag som kvinnedage­n, og at jeg får dårlig respons når jeg sier jeg er feminist og med i Høyre. For å komme lenger i likestilli­ngen må man ta debattene og akseptere alles meninger, og ikke la Ottar vaere de eneste som får lov til å kalle seg feminister.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? «Hvis den eneste feminismen som er akseptert er venstresid­efeminisme, så vil ikke likestilli­ngen gå fremover», skriver Else Karin Bjørheim.
PÅL CHRISTENSE­N «Hvis den eneste feminismen som er akseptert er venstresid­efeminisme, så vil ikke likestilli­ngen gå fremover», skriver Else Karin Bjørheim.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway