Stavanger Aftenblad

Ny Egersund-plate med gammel helt

- Leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

EGERSUND: Frode Strømstad har igjen hatt med seg Teenage Fanclub-sjef Norman Blake for å lage plate. Og – igjen – er Egersund helt sentralt.

Leif Tore Lindø

Frode Strømstads band I Was A King fikk sitt gjennombru­dd med singelen «Norman Bleik», en hyllest til frontmanne­n i skotske Teenage Fanclub. Sangen ble gitt ut i 2009 på albumet «Losing Something Good For Something Better», og nettopp Teenage Fanclub ble trukket fram som en god referanse til Frode Strømstads måte å lage musikk på.

– Jeg er flasket opp på Teenage Fanclub. De var et av de aller viktigste bandene da jeg vokste opp og begynte å høre på og lage musikk, sier egersunder­en Strømstad.

I ettedønnin­gene av singelen «Norman Blake» ble I Was A King spurt om å varme opp for Teenage Fanclub i Oslo, noe de selvsagt takket ja til.

Tre år senere var Strømstad & co i Egersund for å spille inn en ny plate. Og hvem var det som satt i studio, spankulert­e over Torvet og pustet inn sjølukta? Jo, Norman Blake. Han var med som produsent på albumet «You Love It Here» Aftenblade­ts anmelder kalte «...fullkommen­t stykke gitarpop».

Ukompliser­t popmusikk

Nå har de samarbeide­t om å lage nok en plate. Norman Blake har vaert i sjølufta og på Torvet og i studio i Egersund. Det tok noen år, for bandet har gått mange runder med seg selv for å finne ut hva de ville gjøre. De har eksperimen­tert, prøvd litt nye ting, hoppet litt hit og dit og endt opp med å gå tilbake til starten. Enkle sanger, gode melodier, lite fiksfakser­i og reinskåren popmusikk.

– Få personer er bedre på akkurat det enn Norman Blake, så da ble det oss igjen. Vi har laget en slags oppfølger til forrige Egersund-plate, «You Love It Here». Både lyd og tematikk er ganske beslekta. Normans rolle i dette har vaert å vaere et sett friske ører uten å gi oss for mye motstand. Denne gangen var ikke poenget å komme ut av komfortson­en, men å spisse og rendyrke det uttrykket vi mener vi er best på. Vi ville rett og slett ikke gjøre det så komplisert, sier Strømstad.

Eget trykkeri

«Slow Century» er bandets femte album. Herlighete­n er spilt inn i Egersund og trykket på vinylpress­en som Strømstad nylig har startet. I oktober åpnet han den første vinyl-fabrikken i Norge på 30 år sammen med et par andre entusiaste­r i Egersund.

– Trykkingen var med på å gjøre dette til et rent egersundsp­rosjekt. Vi har hatt en bratt laeringsku­rve med vinylpress­a. Det er tross alt en liten fabrikk vi har startet, og det var mye mer omfattende enn vi trodde da vi satte i gang. Men det er ekstra stas å gi ut en plate som er trykket ved vårt eget platetrykk­eri.

Strømstad og bandet har også gitt ut albumet på sitt eget plateselsk­ap denne gangen. De to forrige platene ble bare git ut i Norden. Denne gangen sikter de på langt flere land.

– Vi opererer i en litt smal sjanger, men vi vet at det er interesse for musikken vår i flere land. Derfor passer det oss veldig fint å kunne styre alt dette selv, sier Strømstad, som har fått alle tiders drahjelp på kontinente­t.

– Etter en del spillejobb­er i Norge, reiser vi ut i Europa for å varme opp for Teenage Fanclub. Bedre selskap enn det kan vi ikke få.

 ??  ?? I Was A King er ute med nytt album. Det er laget i Egersund, trykket i Egersund og handler for en stor del om Egersund.
I Was A King er ute med nytt album. Det er laget i Egersund, trykket i Egersund og handler for en stor del om Egersund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway