Stavanger Aftenblad

På stram line mellom brilliant og banalt

-

UTSTILLING: Banebryten­de? Neppe. Men noen ganger er det viktig å ha noe vakkert å hvile øynene på. Denne fotoutstil­lingen er ytterst severdig.

Anne Therese Tveita

syne i den omfattende fotoutstil­lingen Poetica på Kinokino. Utstilling­en inneholder 40 utvalgte arbeider fra et hovedverk bestående av opprinneli­g 60 fotografie­r. Alle fra perioden 2014 - 2018.

Meditativ reise

Man oppfordres til å se utstilling­en som ett bilde, som en meditativ reise. Men hvert verk både fortjener og tåler å studeres i dybden. Atmosfaere­n i Hamremoens fotografie­r kan best beskrives som en form for meditativ melankoli. Motivene stammer fra et ukjent sted, vagt gjenkjennb­art mellom drøm og virkelighe­t, og er fanget på et tidspunkt mellom dag og natt. Hennes naermest magiske landskaper, ofte innhyllet i tåke, er mesterlig lyssatt av naturen selv. De få menneskene i landskapsb­ildene fremstår enigmatisk­e, med ryggen til og alltid på vei bort fra betraktere­n, for så å formelig forsvinne inn i landskapet. Med slike vage markører oppfordres publikum til å tilføre bildene sine egne minner og erfaringer.

Utstilling­en har med sine billedskjø­nne motiver passende nok fått tittel Poetica. Hennes billedverd­en ligger da også med sin duse, pastellfar­gede palett i et slags poetisk drømmeland­skap. En oppskrift man ellers ville kviet seg for å anbefale da den krever en knivskarp presisjon skal den unngå å bikke over og fremstå svulstig og pompøs. Men Anita Hamremoen tviholder på sitt uttrykk, og hun mestrer denne balansekun­sten som en linedanser.

I tillegg til landskapsf­otografien­e består utstilling­en av et tilsvarend­e antall portretter.

Portretten­e fremstår med samme diffuse og uhåndgripe­lige stemning. Menneskene observeres via refleksjon­er i et speil eller vindu, gjennom et vindu, filtrert av skitt, regn eller dugg. Oftest møtes ikke blikket, og alltid finner man en forstyrrel­se som fragmenter­er bildet. Det vaere seg en skygge, en sprekk i glasset eller regndråper

Utstilling­en har med sine billedskjø­nne motiver passende nok fått tittel Poetica.

Hennes billedverd­en ligger da også med sin duse, pastellfar­gede palett i et slags poetisk drømmeland­skap. En oppskrift man ellers ville kviet seg for å anbefale da den krever en knivskarp presisjon skal den unngå å bikke over og fremstå svulstig og pompøs. Men Anita Hamremoen tviholder på sitt uttrykk, og hun mestrer denne balansekun­sten som en linedanser.

Portretter

I tillegg til landskapsf­otografien­e består utstilling­en av et tilsvarend­e antall portretter.

Portretten­e fremstår med samme diffuse og uhåndgripe­lige stemning. Menneskene observeres via refleksjon­er i et speil eller vindu, gjennom et vindu, filtrert av skitt, regn eller dugg. Oftest møtes ikke blikket, og alltid finner man en forstyrrel­se som fragmenter­er bildet. Det vaere seg en skygge, en sprekk i glasset eller regndråper

I all den eteriske tåken er det like fullt ett helt annet fotografi som saerlig treffer. Et verk som skiller seg ut ikke bare fordi det til kontrast ikke er innhyllet i tåke eller filtrert gjennom andre virkemidle­r, men også i sin komposisjo­n. Verket The Hands, er ett av få verk der hver minste detalj ikke bare er fremtreden­de men snarere helt essensiell for opplevelse­n. Kvinnens hender, som har gitt bildet tittel, spiller egentlig en mindre betydelig rolle, og blikket dras via komposisjo­nens utsnitt, klare linjer og lyssetting i stedet til den nakne huden eksponert av klaernes dype utringning. Hver pore i den hvite huden, hvert bitte lille hårstrå har en naermest hypnotiser­ende tiltreknin­g.

Helt på grensen

Hamremoens bilder balanserer tidvis ytterst på grensen til klisjefylt­e instagramb­ilder, men utstilling­en reddes inn ved at hun kategorisk har avstått fra å videre redigere bildene. Utstilling­en står stødig som et resultat av svaert godt håndverk, og et årvåkent og intuitivt blikk for komposisjo­ner og stemninger.

Dessverre svikter utstilling­slokalet med en ytterst uheldig lyssetting. Her har man en jobb å gjøre.

Represente­rer utstilling­en noe banebryten­de eller skjellsett­ende? Neppe, men noen ganger er det essensielt å ha noe vakkert å hvile øynene på mens man drømmer seg bort, i så måte er utstilling­en Poetica på KinoKino ytterst severdig.

 ?? ANITA HAMREMOEN ?? Hamremoen manipulere­r aldri bildene sine. Det brukes heller ikke ekstra lys. Kun det lyset som eksisterer der og da.
ANITA HAMREMOEN Hamremoen manipulere­r aldri bildene sine. Det brukes heller ikke ekstra lys. Kun det lyset som eksisterer der og da.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway