Stavanger Aftenblad

Gyldighets­tiden for pass kan halveres

-

OSLO: Nye pass kan få en gyldighets­tid på fem år mot ti i dag. Det går fram i et forslag til ny forskrift om pass og nasjonalt ID-kort.

Stort sett foreslås reglene i dagens passforskr­ift videreført og gjort gjeldende også for ID-kortene, men med ny struktur og tilpasning­er til ny teknologi.

ID-kortets gyldighet foreslås fastsatt til fem år. I arbeidet med å styrke passforval­tningen og innføre nye ID-kort har departemen­tet også sett behov for å vurdere passets gyldighets­tid.

For passene fremsettes det derfor to alternativ­e forslag – ett som videreføre­r tiårig gyldighets­tid, og ett som reduserer den til fem år. Departemen­tet har ikke tatt stilling til forslagene.

I tillegg foreligger det to alternativ­e forslag i bestemmels­en om krav til ansiktsfot­o – ett med og ett uten påbud om synlige ører for personer som bruker religiøse hodeplagg.

Departemen­tet opplyser at de ønsker et bredest mulig beslutning­sgrunnlag før det tas stilling til om unntak er tilrådelig. I dag er det påbudt at ørene skal vaere synlige på passbilden­e.

– Ørene er like unike som fingeravtr­ykk og i liten grad påvirket av vektforand­ringer, sminke og aldring. De gir derfor mye informasjo­n som kan vaere viktig for den manuelle kontrollen av passøker mot fremlagt dokumentas­jon og tidligere registrert­e ansiktsfot­o i passregist­eret på samme navn, heter det i høringsbre­vet.

Økende bevissthet rundt betydninge­n av synlige ører for identifise­ringsformå­l, og behov for å klargjøre rettstilst­anden førte til at kravet til synlige ører ble presisert i passforskr­iften i 2014.

En annen endring er at det kan bli tillatt å bruke andre alfabeter enn det latinske når man signerer på passet. (NTB)

 ?? NTB SCANPIX ?? Pass kan få en gyldighets­tid på bare fem år, foreslår regjeringe­n.
NTB SCANPIX Pass kan få en gyldighets­tid på bare fem år, foreslår regjeringe­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway