Stavanger Aftenblad

Å, Vestland, Vestland!

-

LEDER: Etter valget i høst kan Rogaland på ny ta opp spørsmålet om å slutte seg til det nye fylket Vestland.

Fylkesting­ets vedtak fra desember 2016 slår fast at Rogaland «inntil videre» skal bestå. Dette er stadfestet av Stortinget. Bakgrunnen for Rogalands alenegang er usikkerhet­en knyttet til hvilke oppgaver en større region skal få. For Rogalands del er ikke størrelse i seg selv et mål, men hvilke oppgaver en ny region får.

Noen av svarene fikk vi da Hagen-utvalget, ledet av professor Terje P. Hagen, la fram sitt arbeid for et år siden. En viktig grunn for reformen var en utvikling der vekst og spesialise­ring i den statlige forvaltnin­gen, saerlig i direktorat­ene, har skapt en sektoriser­t forvaltnin­g. Samtidig er mange av kommunene små og mangler viktig kompetanse.

Behovet er det med andre ord ikke så vanskelig å få øye på. Men gjennomfør­ingen så langt har ikke vaert spesielt vellykket. Det går an å rette på det, men da må også overføring­en av oppgaver vaere tydelig og markant i favør av mer makt på viktige områder til regionene.

Hagen-utvalget peker på at regionene må få økt innflytels­e over virkemidde­lbruken innen naeringsut­vikling. Det gjelder industrive­kstforetak­et Siva, og for strukturen for Innovasjon Norge. Samtidig er det viktig å kople slik endring opp mot forsknings­og utviklings­miljøer i regionene, og å regionalis­ere det statlige Forsknings­fondets midler. For Rogalands del vil dessuten regional styring av jernbanen vaere viktig, der saerlig Jaerbanen betyr mye.

Listen kan gjøres lang. Men en viktig premiss for regionrefo­rmen var at dagens fylkeskomm­uner samler liten interesse blant velgerne. Fylkeskomm­unalt demokrati scorer lavere enn både kommunale og statlige valg.

Skal dette rettes opp, og regionene utvikle seg til forvaltnin­gsenheter som oppfattes som viktige for folk, må regionene ha oppgaver som betyr noe. Da må mer makt til regionene bety redusert innflytels­e for staten. På den måten kan for eksempel et Vestland utgjøre et betydelig tyngdepunk­t sammenlign­et med østlandsom­rådet og den store Viken-regionen.

Men vil dagens regjering med fallende oppslutnin­g og indre uro velge å gi fra seg makt? Vil en eventuell ny regjering våge å gi slipp på egen innflytels­e over viktige samfunnsom­råder?

Muligheten for en vellykket regionrefo­rm ligger nå hos regjeringe­n – ikke hos regionene.

Mer makt til regionene må bety redusert innflytels­e for staten og regjeringe­n.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? For Rogalands del ville regional styring av jernbanen, saerlig Jaerbanen, vaere viktig.
KRISTIAN JACOBSEN For Rogalands del ville regional styring av jernbanen, saerlig Jaerbanen, vaere viktig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway