Stavanger Aftenblad

Alle utenom én hygget seg på «vorspiel-toget»

- Cornelius Munkvik tekst cornelius.munkvik@ aftenblade­t.no Tommy Ellingsen foto tommy.ellingsen@ aftenblade­t.no

JAERBANEN: Urinering i trappeoppg­angene, oppkast og flatfyll. Slik beskriver NSB sene togavgange­r mellom Egersund og Stavanger i helgene. Men noen ganger går det bra. – Dette må vi tåle. Folk må jo få lov til å vaere feststemte, sier overkonduk­tør Tone Line Flåten.

Hun har nettopp tegnet et par sirkler med en grønn lommelykt ut i marshimmel­en på Vigrestad, og dørene siger igjen.

I den andre av i alt fire vogner er festen godt i gang. Slik har det vaert siden i fjor sommer, da NSB begynte å kjøre tog for tog og nattaksten ble fjernet. De siste månedene har forholdene blitt verre. Vorspielet blir tatt på toget inn til Stavanger.

Går ut over sikkerhete­n

I forrige uke inviterte NSB politiet og kommunene Egersund, Hå, Time, Klepp og Sandnes til møte. Så alvorlig ser ledelsen på utfordring­ene med enkelte avganger lørdag kveld. NSB har mottatt flere klager fra andre passasjere­r som plutselig befinner seg i en heidundren­de fest på Jaerbanen.

Rølp går også utover passasjere­nes sikkerhet.

– De siste månedene har politiet vaert med på enkelte turer som vi vet er krevende. Det har hjulpet. Vi konduktøre­r har ansvaret for passasjere­nes sikkerhet, men i det siste er det bare å innrømme at vi ikke har hatt kontroll. Noen ganger er det slik at vi må ut av toget for å komme oss fra den ene vognene til den andre. Det er av og til umulig å ta seg frem i midtgangen­e, sier Flåten.

Stemningen i «vorspiel-toget» stiger og snart er det allsang. «Tore Tang. Ein gammal mann!»

Overkonduk­tøren har spyposene klare.

Helt på sin plass

Dag Brekkan, som er markeds- og kommunikas­jonssjef i NSB Sør, mener at forholdene på flere avganger i helgene er uakseptabl­e.

– Jeg vil si at de grenser opp til det absurde. Du har drikking, slåssing, spying og urinering. Da jeg var med en slik avgang for et par helger siden, måtte jeg selv gå inn og skille to kamphaner. Jeg observerte også at en ungdom sto og tisset ut av døren på en perrong, sier Brekkan.

Nå, når ungdommer kan benytte ungdomskor­tet også på nattoget, er det flere som tar hele festen på toget.

– De yngste av dem, også ungdommer som ikke er gamle nok til å drikke, blir bare vaerende på toget. De slipper ikke inn andre plasser. Derfor blir de sittende på toget frem og tilbake mellom Egersund og Stavanger, sier Brekkan.

Karita Øksnevad (18), Ida Martine Maele (18), Thea Orre Edland (19) og Maren Marie Eskeland Dahle (18) forstår godt at NSB vurderer å sette inn tiltak.

– Akkurat i dag er det finslig, men til tider kan det vaere ganske mye bråk. Folk respektere­r ikke alltid togpersona­let. Jeg synes det er helt på sin plass at NSB gjør noe med dette. På toget kan det også vaere barn. For barn kan det vaere skummelt om folk blir for fulle, sier Eskeland Dahle.

– Gjør som de vil

«Drikk! Drikk! Drikk! Drikk!». To uniformert­e politibetj­enter, og to sivile, får ikke med seg absolutt alt på «vorspiel-toget», og ei jente i tenårene får anledning til å styrte en rusbrus. En annen har beholdt korken på.

– Eg snakte me polisen. «Nå holde du korken på te du kjaeme ud or toge», sa dei. Det ska eg, forsikrer den unge mannen med rusbrusfla­sken stikkende opp fra baklommen.

Toget er en offentlig plass, og på offentlige plasser er det ikke lov å nyte alkohol. Ser Flåten eller hennes kolleger drikking, tar de flasken med en gang.

– Men det er en utfordring på disse avgangene at ungdommene ikke bryr seg. De gjør som de vil. I verste fall, når det går ut over sikkerhete­n, tilkaller vi politiet. Da venter toget på perrongen til politiet har kommet, sier overkonduk­tøren idet «Øksnevadpo­rten» blir overdøvet av skrik og skrål.

Edru på fest

Konduktør Svein Inge Svendsen benytter anledninge­n til å helle ut innholdet fra en Tuborg før dørene igjen går igjen.

 ??  ?? – Vi passer på. Passasjere­nes sikkerhet er vårt ansvar, sier konduktørl­eder Ole Andreas Skårland, som lørdag kveld ble sittende med en ung mann som ikke var i stand til å ta vare på seg selv. Siden i fjor sommer har enkelte togavgange­r mellom Egersund og Stavanger utviklet seg til å bli rene fester.
– Vi passer på. Passasjere­nes sikkerhet er vårt ansvar, sier konduktørl­eder Ole Andreas Skårland, som lørdag kveld ble sittende med en ung mann som ikke var i stand til å ta vare på seg selv. Siden i fjor sommer har enkelte togavgange­r mellom Egersund og Stavanger utviklet seg til å bli rene fester.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway