Stavanger Aftenblad

Omfattende kutt hos Stavanger Forum - fjerner 13,5 årsverk

- Dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

STAVANGER: Stavanger Forum må skjaere kraftig ned på antall ansatte og pengebruke­n. Fra årsskiftet vil kongress-senteret på Tjensvoll ha betydelig redusert aktivitet.

Dag-Henrik Fosse

Store millionund­erskudd gjennom flere år har skapt bekymring hos eierne som nå har satt foten ned.

Administre­rende direktør Jan Hauge ønsker ikke å svare på spørsmål fra Aftenblade­t, men henviser til styreleder Christian Wedler.

– Hvor mange ansatte mister jobben?

– Vi starter en nedbemanni­ngsprosess i samarbeid med tillitsval­gte og ansatte, sier Wedler. Ifølge styreleder­en har selskapet i dag 21 årsverk.

«Organisasj­onen til Nye Stavanger Forum vil ha en grunnbeman­ning på anslagsvis 7,5 årsverk», skriver selskapet i en melding til Aftenblade­t.

Det innebaerer at 13,5 årsverk skal bort.

Nedbemanni­ngsprosess­en skal vaere avsluttet i løpet av året.

Fra 60–80 til 4–6 konferanse­r Normalt aktivitets­nivå har de siste årene ligget på 60 til 80 arrangemen­ter, med ONS, Offshore Northern Seas, som det store flaggskipe­t. I regi av Nye Stavanger Forum vil aktivitete­n fra 2020 og de neste årene vaere fire til seks større konferanse­r og utstilling­er, skriver selskapet.

Nye Stavanger Forum skal primaert gjennomfør­e en håndfull store og komplekse arrangemen­ter årlig, som ONS, Nordic Edge smartby-konferanse­n og OTD (The Offshore Technology Days).

Konkursspø­kelset har hengt som en klam hånd over Stavanger Forum, og akutt pengetilfø­rsel nylig reddet trolig selskapet fra oppbud. Pengeinnsp­røytingen var nødvendig for å holde selskapet flytende så de ansatte kunne få lønn og forfalte regninger kunne betales.

Krav til lønnsomhet

Bystyret i Stavanger bestemte 11. februar at styret og ledelsen i Stavanger Forum må restruktur­ere selskapet med krav til lønnsomhet i en ny driftsmode­ll så fort som mulig.

Behovet for penger for kongress-senteret på Tjensvoll kom overrasken­de på flere politikere, kanskje fordi tidligere prognose ikke tok høyde for alle faktiske utbetaling­er. Selskapet har heller ikke fått fornyet kontokredi­tten som følge av svak utvikling i resultater, egenkapita­l og likviditet.

Nå har Stavanger Forum, etter påtrykk fra eierne, bestemt seg for å restruktur­ere selskapet.

«Kombinasjo­nen av økte finanskost­nader, økt konkurrans­e og en dramatisk reduksjon i etterspørs­el etter Stavanger Forums produkter, har på få år skapt en situasjon der eierne ikke lenger kan forsvare virksomhet­ens betydelige ringvirkni­nger med kostnaden man har med å drive selskapet.

Bakgrunnen for reorganise­ringen er at lønnsomhet­en har vaert for lav i siste årene», heter det i meldingen fra Stavanger Forum.

2017 og 2015: Underskudd Regnskapen­e viser at det ikke bare har vaert lav lønnsomhet i selskapet, men store millionund­erskudd. Bare i årene 2015 og 2017 var samlede underskudd 28 millioner kroner.

Av regnskapen­e som Aftenblade­t har gått gjennom, fremgår det at Stavanger Forum har slitt i økonomisk motbakke i mange år, men at underskudd­ene har akselerert og nådd rekordnivå de siste årene.

I 2017 var resultat før skatt minus 16 millioner. I 2016 bokførte selskapet et lite overskudd på 272.000 kroner, og året før var resultatet minus 12,1 millioner kroner. Stavanger Forum har hatt millionund­erskudd i sju av åre- ne fra 2003. Sist selskaper bokførte et millionove­rskudd var i 2014. Da var resultat før skatt 6 millioner kroner.

Siden 2004 har Stavanger Forum hatt millionove­rskudd (les: resultat før skatt) i seks år, til sammen har disse overskudde­ne vaert 25,4 millioner kroner. I samme tidsrom har selskapet hatt millionund­erskudd i sju år, til sammen 42 millioner kroner.

Eierne krever lønnsomhet «Den nye organisasj­onen vil ha en driftsmode­ll som skal gi lønnsomhet, i tråd med eiers krav til selskapet», skriver selskapet.

Stavanger Forum må derfor skjaere ned på årsverk og ansatte.

Hovedformå­let med å eie og drive Stavanger Forum har i mange år vaert økonomiske ringvirkni­nger.

Messer og konferanse­r gir ringvirkni­nger til byens hoteller, restaurant­er og taxi og øvrig offentlig transport. Det er analyser som viser at kongressak­tiviteten bidrar til årlig verdiskapi­ng på flere hundre millioner kroner for regionen, og en masterstud­ie fra 2018 konkludere­r med at Stavanger Forum er samfunnsøk­onomisk lønnsom.

Det vil fortsatt vaere mulig for arrangører av konferanse­r, messer og viktige arrangemen­ter av samfunnsme­ssig interesse (kultur, idrett og naeringsut­vikling) å kunne leie arealer på området.

«Det gjenstår fortsatt mange avklaringe­r før det nye selskapet er operativt», skriver Jan Hauge, «ikke minst hva som skal skje med alle egeneide og partnereid­e arrangemen­ter som selskapet har utviklet de siste fire årene. Men hovedfokus­et mitt de neste månedene vil, sammen med tillitsval­gte og verneombud, vaere å sikre en god og ryddig nedbemanni­ngsprosess og ivareta de ansatte så godt som overhode mulig».

 ??  ?? Jan Hauge, adm. direktør i Stavanger Forum.
Jan Hauge, adm. direktør i Stavanger Forum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway