Stavanger Aftenblad

Urovekkend­e forklaring på at GPS-nettet falt ut på nytt i januar

-

KIRKENES: Januarangr­epene på det norske GPS-nettet kan ha vaert rettet mot norske prøveborin­g i Barentshav­et, ifølge politirapp­ort.

Per Anders Johansen

elektronis­k krigføring mot luftrommet over Finnmark, ifølge rapporter fra både E-tjenesten, norsk politi og Nkom.

Men GPS-angrepet i januar har vekket større bekymring hos norske myndighete­r enn det som har kommet frem til nå. Årsaken er at støysignal­ene kom uten at det pågikk militaer øvelsesakt­ivitet hverken på russisk eller norsk side, slik det har gjort ved alle tidligere hendelser.

Støysignal­ene fra øst var rettet inn slik at det utelukkend­e traff norsk territoriu­m, og ikke berørte Finland. «Sammenstil­t med at forstyrrel­sene denne gangen ser ut til å vaere mer konsentrer­t i naerområde­t Kirkenes, kan det ikke utelukkes at forstyrrel­sene er ment å skulle påvirke regularite­ten i Norges prøveborin­g i østre Barentshav­et», skriver politiets etterforsk­ere.

– Fare for liv og helse Jammingen av GPS-nettet i januar førte til at helikopter­flyverne i større grad måtte bruke manuelle prosedyrer og visuell innflytnin­gskontroll. Da blir helikoptre­ne mer sårbare ved dårlig vaer, for eksempel tåke, snø og skyer.

Når GPS-systemet faller ut mens helikoptre­ne er i luften, kan landingen på installasj­onen bli avbrutt, ifølge en redegjørel­se Equinor har gitt politiet.

Beredskaps­oppdrag kan også bli forsinket eller stoppet.

Angrepene kan også påvirke totalbered­skapen i Finnmark, «og represente­re en fare for liv og helse», ifølge politirapp­orten.

Rapporter og dokumenter Aftenposte­n har fått innsyn i, viser at norsk politi flere ganger ba Nasjonal kommunikas­jonsmyndig­het reise til Finnmark for å gjøre nye målinger. Det skjedde ikke.

Hverken under den lange perioden under Nato-øvelsen Trident Juncture eller i januar ble det gjennomfør­t målinger i regi av Nasjonal kommunikas­jonsmyndig­het.

En forklaring er at Nkom ble bedt om å gjennomfør­e målinger først 6. november, 12 dager etter at luftfartsm­yndigheten­e oppdaget

forstyrrel­sene. Etterforsk­ningsrappo­rten til Finnmark baserer seg på dokumentas­jon og uttalelser fra både Nkom, Luftfartst­ilsynet, Avinor, SAS, Widerø og Lufttransp­ort, samt grensevakt­en, Telenor og Equinor.

Politiet har også sjekket forstyrrel­sene med eget utstyr.

Blant dem som også oppdaget forstyrrel­ser, var den norske grensevakt­en på Svanvik.

Norske myndighete­r ved Nkom skal nå utplassere en permanent målestasjo­n for å kunne gjøre kontinuerl­ige målinger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway