Stavanger Aftenblad

– Rogaland er viktig for Venstre

- Jone.ostebo@ aftenblade­t.no

HELL: Stortingsp­olitiker Abid Raja mener Norge er avhengig av oljefylket i det grønne skiftet. Og at oljefylket trenger Venstres løsninger.

Jone Østebø

Venstre sliter voldsomt med oppslutnin­gen og har lenge ligget stabilt på 2-tallet på nasjonale målinger.

Rogaland er ikke noe unntak. Ifølge Poll of polls fikk partiet i de siste lokale meningsmål­ingene 1,7 prosent i Sandnes, 2,2 prosent i Rogaland og 3,4 prosent i Stavanger.

Hvis det hadde vaert valg i dag, ville Venstres gruppe i Stavanger blitt redusert fra seks til to representa­nter.

Partiets nye toppkandid­at i Stavanger, Jan Erik Søndeland, har dermed en bratt oppoverbak­ke å gå mot valget til høsten. Partiets gruppelede­r i bystyret siden 1991, Per A. Thorbjørns­en, tar ikke gjenvalg.

– Kule og joviale

Men stortingsp­olitiker Abid Raja har stor tro på det nye laget, og snakker varmt om Søndeland og Kjartan Alexander Lunde, tredjekand­idat i Stavanger og listetopp til fylkesting­et.

– Dette er kule, joviale folk som jeg er sikker på vil nå gjennom til velgerne. Akkurat som Per A. Thorbjørns­en, sier Raja i en pause i programmet på landsmøtet i Stjørdal.

Thorbjørns­en har vaert god på å dyrke fram nye rekrutter bak seg, mener Raja:

– De gode tradisjone­ne til Per vil bli videreført.

Og da handler det om tradisjone­lle Venstre-saker, som å legge til rette for verdiskapi­ng, grunder-virksomhet og det grønne skiftet. Og dermed også å finne løsninger på konflikten mellom klimasaken og oljå.

– Mange skal fortsatt jobbe i oljebransj­en i mange tiår fremover. Men vi skal også satse på fornybar energi. Det er en styrke for byen at vi har store selskaper som satser på fornybart. I Stavanger og Rogaland har vi alltid hatt en grunder-sjel. Vi har driven, fastslår Søndeland.

– Oljå ekstremt viktig

Abid Raja supplerer:

– Olje- og gassindust­rien har vaert og er fortsatt ekstremt viktig for landet. Den gir tusenvis av arbeidspla­sser i Rogaland, og gir milliarder av kroner til samfunnet. Uten denne naeringen ville vi ikke hatt den velferden vi har. Men omstilling­en kommer. Ikke bare på grunn av miljøet, men fordi det blir tomt en gang. Og i den omstilling­en blir Rogaland viktig, med den høye kompetanse­n som finnes i oljebransj­en.

Venstre-politikern­e peker blant annet på fondet Nysnø, som er etablert i Stavanger og som skal investere i selskaper som jobber med klimavennl­ige løsninger. I går stemte landsmøtet­e over en opptrappin­gsplan for milliardov­erføringer til Nysnø, etter forslag fra Søndeland.

– Nysnø kan med sine investerin­ger tilføre nødvendig kapital til selskaper som satser på utvikling av nye løsninger, og som videre kan føre til knoppskyti­ng av enda flere nye selskaper rundt, sier Søndeland.

Omstilling­sdyktige

– Vi er en region som alltid har vaert omstilling­sdyktige. Og jeg opplever at mange som jobber i oljebransj­en, er opptatt av klima og det grønne skiftet, sier Kjartan Alexander Lunde.

Forsknings- og høyere utdannings­minister Iselin Nybø tror at oljebransj­en er blitt mindre attraktiv blant unge som nå skal velge en karriereve­i. Dette er først og fremst bransjens ansvar, mener statsråden.

– Vi kan ikke tvinge de unge inn i bestemte studieretn­inger. Oljebransj­en må innrette seg slik at det blir en energibran­sje, og slik at den viser de unge at den også satser på fornybar energi, sier Nybø.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway