Stavanger Aftenblad

Drone på flyplassen førte til omdirigeri­ng av flytrafikk­en

- Dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

SOLA: En drone ble observert naer en av flystripen­e ved Stavanger lufthavn, Sola i går. Politiet rykket ut for å søke etter dronen og den eller de som står bak den ulovlige dronetrafi­kken.

Dag-Henrik Fosse

Stavanger lufthavn fikk klokken 12.20 melding om observasjo­n av en drone som fløy tett på en av flystripen­e. Tårnet på Sola ble informert, og omdirigert­e trafikken bort fra det berørte området. Politiet meldte om at de hadde søkt etter dronen/dronepilot­en, uten resultat. Tårnet er informert. Personen som opererte den truende dronen ble ikke funnet.

Rammet Heathrow

For to måneder siden ble avganger fra den store flyplassen Heathrow ved London stanset etter flere observasjo­ner av drone. I desember skjedde det samme ved Gatwick flyplass og skapte fullt kaos i juletrafik­ken.

– Det å ikke ha kontroll på luftrommet er veldig kritisk, sa Steinar Måland til Aftenblade­t for en måned siden. Han er leder for plass, brann og redning på Stavanger Lufthavn, Sola.

Har droneradar på Sola Avinor har kjøpt inn en fugleog droneradar som skal gjøre det enklere å oppdage både fugler og droner som ignorerer flyforbude­t som gjelder i luftrommet omkring flyplassen.

På Sola har de allerede ved to anledninge­r blitt nødt til å stanse all lufttrafik­k som følge av uvettig droneflygn­ing. Tilsvarend­e hendelser har det også vaert i London på både Gatwick og Heathrow. Dersom det oppstår kollisjon mellom et bemannet luftfartøy og en drone, kan det potensielt oppstå store materielle skader.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway